Čelisti: Podivuhodní doktoři léčí americkým medem

5. listopad 2016

Nejen chorobopis Doctora Strange, ale i mazání American Honey na chleba ztvrdlý už 24 týdnů… cvičení v marnosti a nové Čelisti.

Nový počin (falešných) spasitelů českého éteru se nesl nejen na tlustých vlnách trapu, ale i v duchu surrealistického nábytkářství a mentálního přesouvání parket. Marvelovský origin Doctor Strange sice nepotěší odpůrce schémat ve vyprávění, zato urbanistické deformátory a fandy origami rozhodně může uvést do stavu blízkého extázi. Poněkud zvážnělá atmosféra panuje nad německým dramatem 24 týdnů, které otevřeně vypovídá o tématu, u kterého nechytá pomyslného „klepingra“ jen velmistr této disciplíny Dan, ale i většina publika. Anne Zohra Berrached zpracovala téma potratu v pokročilém stadiu těhotenství tak působivě, že z kina se těžko odchází bez slz v očích.

A na závěr něco hořkosladkého. White trash romance se soundtrackem, po kterém i Aleš přibral deset kilo. Nejlepší žijící a tvořící režisérka Andrea Arnold se z britské periferie přesunula do širých plání USA a ve své medové Americaně usiluje o sociální generační portrét. Bohužel její filmařské portfolio skýtá podstatně suverénnější kousky. American Honey obsahuje i stopové prvky umělých sladidel.

Koho by náhodou zajímalo, který seriál obsahuje nejvydařenější baseballový mač, ať to nevypíná před koncem. Ty jsou totiž už tradičně naše doména!

Poslechněte si celý pořad!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.