Čelisti: Půl století bouřlivého varu s Karlem Ochem

28. červen 2015

Milá tradice, kdy umělecký ředitel nejvýznamnějšího domácího festivalu Karel Och přijde do hnízda Čelistí vyzbrojen lehce unaveným úsměvem a šviháckým lázeňským knírem, pokračuje.

Karlovy Vary se letos dožívají jubilejní padesátky, proto bylo celkem samozřejmé začít rozpravu bilancí toho, co bylo a bude. Každoroční ožehavé téma jsou hosté – letošek není výjimkou. Krom věrných lázeňských rezidentů (Keitel, Sorrentino, Loznica) se mezi gejzíry bude procházet Richard Gere v úboru bezdomovce a sériový vrah dívčích srdcí (a klínů) Jamie Dornan, který s sebou přiváží 50 odstínů glamouru hvězdy a také olovo pro Heydricha.

Nás ale zajímají především filmy. Hlavní soutěž letos disponuje trumfem v podobě super talentu německé kinematografie Dietricha Brüggemanna, který uvede svou aktuální satirickou řachandu Heil! Jinak ale Karel Och stále zdůrazňuje diverzitu a pestrost žánrů. Objevy evropské kinematografie letos naservírují i vedlejší soutěžní sekce, které slibují zárodek nové „nové vlny českého filmu“. Snad narazíme na tvůrce, kteří mají co říct a neupadají do chcípáckých alibi.

Tradičně nejvíce sledované Horizonty opět tají několik highlightů z velkých áčkových festivalů – letos naše prsty ukazují směr Itálie (Mládí, Pohádka pohádek), Francie (Zákon trhu), Řecko (Humr) a Rumunsko (Poklad). Ale fajnšmekři si snadno vytáhnou celou řadu dalších pozoruhodných titulů.

S Karlem se těšíme na viděnou na kolonádách, kde (jak nám prozradil off-record) budou letos všichni hosté bydlet pod širákem. Hlavně Richard Gere, který zjistil, že mu vybírání almužen do klobouku sype podstatně více než filmová kariéra. Je to prostě velkej somrák s brokárnou!

Tak Varům do další padesátky zdar a na viděnou u Hadího pramene (selat)!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.