Čelisti: Sbohem, uzený jazyku!

15. březen 2015

Vzpomínky na postpunková léta prostupovaly Čelistmi, které se marně pokoušely zdůvodnit nové motto pořadu: My jsme nejlepší!

Expert na dětské herce Lukas Moodysson natočil podle komiksu své ženy Coco poetickou vzpomínku na dospívání ve Švédsku raných 80. let. Snad až příliš nenápadný film těží z dobře napsaných, obsazených i zahraných figur a půvabné poezie mladistvé revolty proti všemu a všem. Podobně jako trojice dívek i kritická trojka Radia Wave nenávidí sport (a Västerås) a hraje v nejlepší kapele světa. Lehké props a další důkaz, že filmy pro mládež Švédové umí.

Došlo i na revizi baterií Neilla Blomkampa a jeho robotického soirée ve slumech Joburgu. Talent, který před pár lety rozbil jackpot svým nápaditým Distriktem 9, klouže po šikmé ploše mizerných scénářů a vyvanulého kouzla doku-dramatické kamery. Chappie vypadá, jako by jeho scénář psal zkratovaný toustovač, a pranic mu nepomáhá, že titanový plecháček je docela sympatická bytost.

Závěrem pak Vít vybalil z novin svou denní dávku uzeného jazyka, s nímž se před nedávnem rozloučil Jean-Luc Godard a jeho domácí mazlíček. Zajímavý vynález chybějícího článku mezi filozofickou esejí a homevideem o psech, dekonstruktivismus meets Neváhej a toč, nevíme, co o tom chcete víc slyšet. Haf.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.