Čelisti: Selenité jedou na Měsíc

18. říjen 2012

Fanoušci selenu, selek a selat, nechvalně známí pod jménem Čelisti, zase jednou přiznali, že na něco nemají. Proto si vyžádali posilu z tradičně silné nebešťanské líhně pražské filmové vědy. Vedlo k tomu jediné – šestnáctiminutový film z roku 1902.

Malý velký historik a pedagog David Čeněk nás provedl fantaskními zákoutími skleníku pana Georgese Mélièse, jeho životem, dílem i odkazem. Podívali jsme se do začouzených promítacích sálů, kde báječní muži s klikou odvíjeli své rané celuloidové sny a navždy měnili svět obrazem. Odhalili jsme tajemství zvuku a louskali šifry moderního zvyku opatřovat staré filmy novým hudebním doprovodem. Dozvěděli jsme se, že v řadách čelistního tria působí Melièsův dědic, jehož jediným úkolem je zjistit, čím nejlépe podpálit digitální kameru.

Výlet do časů, kdy muži nosili vysoké klobouky, dámy elegantní honzíky a režiséři byli varietní šarlatáni, si rozhodně nenechte ujít, obzvlášť s průvodcem, který je znal všechny osobně (skoro) a ještě o tom poutavě vypráví.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio