Čelisti: Šílenci, zmetci a vařiči

24. září 2015

V netradičním díle Čelistí se sesedla čtyřčlenná komise milovníků seriálů a pohovořila o tom, že co sériové, je dobré.

Oslabeni o Daniela Řeháka, ale posíleni o herce, sportovce a filozofa Antonína Tesaře a Táňa Zabloudilovou, odbornici Radia Wave na seriálová vyprávění všeho druhu, ponořil se filmově kritický magazín Čelisti do rozvířeného bazénu televizní tvorby, která v mnoha ohledech převzala otěže kreativity od filmového mainstreamu.

Teoretický úvod, průzkum amerických planin, po nichž se prohánějí koně beze jmen a celá řada fenomenálních projektů :The Wire, Breaking Bad, Mad Men, Dexter atd., čaj v Británii, kde trpí na stylizované detektivky: Sherlock, Wallander, Ripper Street, rychlá sušenka ve Skandinávii, kde atraktivní žánry promíchávají se společensko-kritickým kontextem: Borgen, Bron, Forbrydelsen. Konec přišel dřív, než jsme stihli začít, ale i tak můžeme slíbit, že dalších 40 let nebudeme dělat nic jiného, než se věnovat seriálům. Jsme mladí a neklidní.

Příště ještě dáme šanci Velkému Gatsbymu, o kterém Rex Reed napsal následující hřejivá slova: There are so many close-ups that it sometimes looks like a movie about ears.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio