Čelisti: Šmikmátoři s nelidskou tváří

29. listopad 2015

V rytmu špatných imitací Franka Sinatry a nespokojenosti se nesl nový díl Čelistí, který měl nezvykle blízko k porodům i politice.

Ale popořadě – sexy chrapot Dana Řeháka ho delegoval nejen do nové řady talentové soutěže Zpívá celý vepřín, ale i do role jediného soudce filmu Black Mass: Špinavá hra. Johnny Depp se tu nastylizoval do americké verze starého Brůny a v nijak objevné gangsterce bojuje jak s latexovou maskou, tak s pověstí herce, který si vybírá mizerné role. Očekáváný charakterový kick jeho kariéry prostě nepřišel, a my tak s láskou vzpomínáme na dobu, kdy jeho figury měly tajemství.

Boží dopuštění způsobil i restart příběhu Frankensteina, tentokrát zaměřený na vztah vynálezce Viktora a jeho asistenta Igora. Vznikl z toho papundeklový a zmateně slátaný homunkulus, který vypadá jako obludné embryo Ritchieho Sherlocka. Nabít a zabít!

Zbytek Čelistí se nesl v duchu cukru, porodnictví a koblih. Výlet do nové řady autorského dokumentárního seriálu provázely pochybnosti nad tím, zda odtažitá a uštěpačná pozorovatelská metoda nezačíná narážet v případě témat jako české porodnice (Pět zrození) a Andrej Babiš (Matrix AB) na svoje značné limity. Nespokojenost tak přisladil jen velmi obstojný aktivistický dokument Cukr-blog, kde omezenost autorského pohledu vyvažuje formát dokumentaristického blogování na ožehavé téma.

Cukr je zlo, proto Čelisti všechno solí.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka