Čelisti: Smrt ve tmě, na řece Hudson i na severním pólu

9. září 2016

Nadité Čelisti se točily výhradně kolem našeho oblíbeného tématu: smrti na různý způsob.

Smrt má své místo ve francouzské škole animáku, byť její nový zástupce v kinech, snímek Až na severní pól, se točí spíš kolem dobrodružství, objevitelství a rodinných vztahů. Snad až příliš podchlazené tempo poněkud limituje působivost filmu, který jinak pracuje s pozoruhodnou grafickou linkou i výtečně trefenou atmosférou.

Amatérský aviatik a modelář Dan Řehák poreferoval o muži, který smrt přelstil. Nemáme tentokrát na mysli bezmála devadesátiletého nestora Hollywoodu Clinta Eastwooda, ale aktéra jeho nového snímku, kapitána Sullyho, který předvedl velký zázrak na řece Hudson (protože nevěřil tolik technice, ale své zadnici, podobně jako my). Vkusné, precizní, přehledné drama má eastwoodovský punch a potřebný heroický sentiment. Horký kandidát na některého z Oscarů… a po zásluze.

03701870.png

Clintův mladší (slepý) bratr obývá opuštěný dům v Detroitu a ukazuje, co by se stalo, kdyby hrdina Gran Torina byl o něco větší psychopat. Lahůdkový bytový horor Smrt ve tmě Fede Alvareze není ničím, co by převracelo konvence, ale svou hru hraje mistrovsky a přesně. Tahle sklepní verze Profesora úrody umožnila Vítovi s Alešem zažít intenzivní hororový rauš, po jakém toužili.

A nakonec o smrti a umírání před kamerou tak vůbec. Paměť Čelistí už trochu připomíná márnici, ale kdyby z ní měl vyjet jeden film-katarze, musela by to být Konečná uprostřed cesty Andrease Dresena.

Pauzu uprostřed cesty si dávají Dan a Vít, takže příště Aleš, Vlk a hosté z Vinohrad.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.