Čelisti: Sněžným pluhem ke hvězdám

6. listopad 2014

Už dlouho nebyl ve studiu takový přetlak. Sešel se tu plačící astronaut, severočeský tuningový mág, muž s papundeklovou hlavou a penzista s pluhem.

Sprint filmovými novinkami zahajuje dokument, při kterém padlo pár facek. Ale ne proto, že by jihlavský vítěz K oblakům vzhlížíme sám pár zasloužil, ale proto, že čelistní trio zblbnul natolik, že ho občas omylem nazývalo filmem. Ale ruku na srdce, s výjimkou Cesty ven tu letos nevzniklo nic, co by tak silně připomínalo konkurenceschopnou filmařinu. Ontologie severočeského tuningu a elegie za jednu generaci, Martin Dušek akceleruje ke hvězdám.

Zakřiknutý muž se dvěma hlavami Frank akceleruje vstříc schizofrenii, ale tahle výstřední indie komedie spíš připomíná Sundance autopilota. Film, který navzdory hlasu a postavě Michaela Fassbendera neškodně prohučí do zapomnění. To samé platí o morbidní severské komedii o mimořádných idiotech, která dostala do vínku bezva název Souboj sněžného pluhu s mafií. Na otázku, kdo vyhrál, musel Aleš smutně odpovědět: nikdo. Bohužel.

A pak už ke hvězdám nejen vzhlížíme, ale i letíme. Horečnatě očekávaná time-space-love travel sci-fi Christophera Nolana Interstellar rozhodně nezažehla ve studiu supernovu nadšení, ale spíš pochyb nad červí dírou velkých témat a černou dírou realizace. Přes dílčí náznaky fascinace museli amatérští astronauti uznat, že místo cesty k podstatě lidství to byl vlastně spíš takový ukecaný výlet na Kokořín.

Příště už žádné hvězdy, ale poloostrov Kola a leviatan moci!

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.