Čelisti: Století Hobita

11. prosinec 2014

Ne, sto let to netrvalo, i když pro některé subjektivně možná ano. Po třech letech se Pytlíci ze Sáčkova navracejí až na samé dno.

Velká milovnice lesních elfů a obřích kamzíků Táňa Zabloudilová jim přispěla na pomoc, aby svou čarodějnou holí rozlouskla tajemství české obdoby prstenové trilogie, v němž si prsten moci předávají čeští politici pod bdělým dohledem pánů Kosatíka a Sedláčka. Tito kovkopové Českého století se nakonec dokutali až do nedávné minulosti a navzdory několika přeraženým rýčům, zhrouceným chodbám a trolím kousancům se to odehrálo překvapivě hladce a poutavě.

Těžko říct, který český politik má nejblíže ke Gandalfovi Šedému – důstojností zřejmě Dubček a věkem a roztržitostí Husák, který ke stáru občas zapomínal, ve kterém století se nachází. Čarodějný originál má za sebou další tři dlouhé roky putování a organizování života nic netušících hobitů. I když mezi námi nejsou jen oddaní zastánci původní trilogie, ta nová sotva něčím uchvátí. Je to taková přiměřeně zábavná a natahovaná digitální jízda s několika poetickými a nakažlivě podivnými místy. Žádný mezník, spíš takové předvánoční krmení pro prasátka našich očí.

Doufáme, že vám naše filmově-kritické cvakání čelistmi přineslo v roce 2014 zajímavé podněty a zaselo do mysli něco vajec pochybností nad tím, jak to ve filmovém světě vlastně chodí.

Tři Pytlíci ze Sáčkova se vrátí v roce 2015, zase o rok blíže kýženému staletí.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.