Čelisti: Tak jde probuzený seriálový čas

23. duben 2015

Dlouho očekávaná událost, mistrovství světa v rekapitulaci seriálu Tak jde čas za 60 vteřin, se konečně odehrála v dalším seriálovém speciálu Čelistí, který si vzal na paškál (téměř) všechny zásadní tituly posledního roku.

Do finále postoupilo notoricky známé duo: Antonín „Jů“ Tesař a Táňa „Hele“ Zabloudilová. Před započetím souboje s dvanácti tisíci díly dynamicky se rozvíjející soap opery ale bylo zapotřebí několik menších rozcviček. Tu hlasovou obstarali pánové Stuchlý a Schmarc, kteří už jsou dávno víc mrtví než živí. Krátká pitva páté sezony kdysi lehce nadprůměrné, dnes už vysloveně skvělé značky The Walking Dead sice kriticky trefila lopotný rozjezd první poloviny sezony, ale pak vyzdvihla nápaditou polovinu druhou. Ta si klidně může dovolit podmáznout (post)apokalypsu šlágrem od Bee Gees a přitom jít až na (plesnivou) dřeň lidství.

Čtěte také

Pro ty, kteří milovali kultovní Breaking Bad, měl následně Tonda Tesař dobrou radu: srovnání Walta Whitea se spin-offem Better Call Saul se vyhněte. Návrat k oblíbeným postavám totiž hraje na svou vlastní komorní notu. K tomu se připojila i Táňa zajímavým rozborem toho, jak Saul funguje oproti Breaking Bad poněkud odlišně. Konsenzus? Překvapivě dobrá první sezona a lehké těšení se na druhou, která má být i poslední.

03369425.png

Okénko pro děti, které nejsou tak úplně dětmi, ale už trochu voní mýdlem: šestisezonní jízdu s názvem Adventure Time z šáhlé dílny Cartoon Network chválil Tonda především za invenční práci s pohádkovými motivy, tématy, která se vymykají dětskému světu, a také za psa, co je tak trochu sele, což všechny na Radiu Wave těší. Krátký výlet do fekálního Městečka South Park se nesl ve znamení Tániny chvály aktuálnosti nejvtipnějších lidí na světě (kromě Jarka Plesla) – Treye Parkera a Matta Stonea – a Tondovy lítosti, že v poslední sérii chybí hovínka.

A zpět do světa lidí, kteří stárnou, nemají se rádi, postihují je infarkty a malé katastrofy všednosti. Čtyřdílná minisérie HBO Olive Kitteridge je virtuózní ukázkou práce s dialogy, časem i postavami, které nejsou nijak zvlášť výjimečné, ale po pár minutách jsou divákovi velmi blízké. Režisérka Lisa Cholodenko (čtěte: čobolenko) a jako vždy skvělá Francis McDormand se postaraly o nenápadný vrchol loňské kvalitní bedny, na čemž se shodují jednohlasně všichni zúčastnění.

Čtěte také

Nesoulad zavládl jen v případě seriálu, který se tváří velice transparentně. Lehkonohá transgender komedie Transparent upoutala Táňu brilantní režií a zacházením s nevyhraněnými postavami, Toníka, který nepřenesl přes srdce ani první díl, naopak už spolehlivě dráždí indie, které líčí strasti zazobaných Američanů.

03313472.jpeg

Návrat k lásce, porozumění a probuzení přináší Mad Meni, kteří rozhodně neumírají nudou, ale už sedmou sérii brilantně rozvíjí osudy svých hrdinů a fungují jako coming of age výpověď o 60. a 70. letech. Lehké rozpaky nad tím, jak vlastně celá tahle reklamková epopej může skončit, nakonec zcela převálcovalo zděšení – na rekapitulaci seriálu Tak jde čas zbylo jen něco kolem deseti vteřin.

Mistrovství se proto přesouvá na jiný termín, kdy bude náplní seriálového dílu výhradně Tak jde čas, a to do 5000. dílu (tedy před fázi, než to v roce 65 před Kristem začal režírovat Buddha).

Čelisti, váš perverzní zen-sen

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.