Čelisti: U zřídel futuristické rozkoše s Karlem Ochem a pátými Transformers

26. červen 2017

Každoroční tradice návštěvy uměleckého ředitele Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech byla dodržena. Letos navíc Karel Och v rámci Týdne vody prošel speciální dehydratační kůrou, kterou mu naordinoval v rozpáleném studiu sadistický dietolog Aleš Stuchlý.

Navzdory vnější vyprahlosti Karel uvnitř kvete dojmy a filmovými zážitky, takže posluchače provede stezkou kolem zřídel, zastaví se u hlavní soutěže i jejích vedlejších pramínků, zavzpomíná na působení v porotě Un Certain Regard s Umou Thurman, která společně s Jeremym Rennerem letos přiveze hvězdný prach na kolonády. Dojde řeč i na očekávanou sekci Horizonty a k naší radosti padne též jméno „Jiří Bartoška“.

Je to málo známý fakt, ale prezident festivalu v Karlových Varech a vášnivý golfista je zároveň jediným českým příslušníkem rodu Witwicků, kteří chrání tajemství Merlinovy hole. Následkem toho jsou všechny festivalové limuzíny ve skutečnosti Transformeři, kteří u léčivých pramenů sbírají síly na boj s Decepticony (proslýchá se, že ty v ČR vede Jan Přeučil).

Čelisti tentokrát přetékaly lahodným olejem imaginace, který do nich nalil vyhublý mechanik Michael Bay a jeho pátý příspěvek do série Transformers s podtitulem Poslední rytíř. Ten se konečně urval ze řetězu gravitace i logiky a rozjel řetěz volných abstrakcí a zdánlivě nesmyslných scén, jejichž společným jmenovatelem je dynamika (a auta). Sledovat Posledního rytíře je jako dotýkat se obskurní mimozemské struktury. Film stejnou měrou nahodilý jako profesorsky přesný, blockbuster 2–3.0, natržení časoprostoru pístem budoucnosti.

Jsme pravděpodobně jediní v galaxii, kteří si to myslí, ale až to sem Optimus Prime konečně přiletí srovnat do latě, budeme mu stát po boku jako druhové nejvěrnější. Navzdory tomu, že Danovi odchází zapalování, Alešovi teče karburátor a Vítkovi zreznul výfuk.

Čelisti: Voda není benzín.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.