Čelisti versus Vary: Zlaté kníry 2015

13. červenec 2015

50. ročník festivalu patří minulosti, na sociálních sítích zuří boje o to, jaká vlastně byla úroveň soutěže a zda ten, kdo neplakal u Mládí, může být vůbec ve slušné společnosti pokládán za člověka. Je načase zaujmout jasné stanovisko a ukázat, kde naše hladová srdce bijí. Jako každý rok tak naše dvojčlenná úderka zasedla, aby rozdělila ceny za největší divácké zážitky letošních Karlových Varů.

Zlatý knír: Bílé noci pošťáka Alexeje Trjapicyna (r. Andrej Končalovskij)

Za výjimečně komplexní spojení tradice ruské umělecké kinematografie a moderních formátů natáčení, za jímavý a chápavý pohled na sousedství lidské prostoty, tajemného jezera a anonymní civilizace.

Zlatý knír za nejlepší režii: Úpal (r. Dalibor Matanić)

Za schopnost povýšit relativně konvenční a potenciálně patetické momenty na všední a strhující vyprávění se symbolickým přesahem k moderním dějinám Balkánu.

Zlatý knír za nejlepší scénář: Tělo (Małgorzata Szumowska)

03425102.jpeg

Dršťková polévka už nikdy nebude chutnat stejně. Dokonce ani na pořady o věštění už se díky komplexní studii víry, odcizení a odpuštění budeme dívat jinak. Tady vidíme velký dobrý.

Zlatý knír za nejlepší debut: Ixcanul (r. Jayro Bustamante)

Nejen národopisný úvod do sexuálního života vepřů, ale zároveň subtilní obraz ženského dozrávání, střetu tradic a modernity a nenápadná kritika poměrů v Guatemale. Čierna mágia filmu.

Zlatý knír za nejlepší ženský herecký výkon: Tihana Lazović (Úpal)

Trojrole a chameleonství balkánské Cate Blanchett. Nejen fyzické, ale hlavně výrazové proměny, které jsou neuvěřitelně důsledné.

Zlatý knír za nejlepší mužský herecký výkon: Ex aequo Janusz Gajos (Tělo) / Vincent Lindon (Zákon trhu)

Gajos: Jeho unavený a otrlý prokurátor se umí rozesmát tak, že to převrátí celou atmosféru filmu. Soustředěný výkon, dokonalá technika pepření.

Lindon: Když renomovaný herec dovede zahrát jako dokonalý neherec a vcítit se do v zásadě tuctové figury, je to důkazem jeho extratřídy. Na pohovor po Skypu se nezapomíná.

Zvláštní uznání: Poklad (Corneliu Porumboiu)

Life is life a Corneliu is Corneliu. Z téměř bakalářské historky dovede režisér udělat metaforu Rumunska i neokázalou studii tří charakterů. Zábavný film s říznou pointou. Dokonalé využití Robina Hooda a Laibach.

Řídký knír za největší zklamání: Klub (r. Pablo Larraín), Mládí (r. Paolo Sorrentino)

Klub: Film, který se tolik soustředí na nadužívání Arvo Pärta, popisy předkožek a chuti spermatu, že mu uniká cokoli životného. Skvělé téma zabité manýrismem.

Mládí: Na rozdíl od Klubu solidní a neurážející, přesto tahle zvláštně neživotná směsice povrchního snobismu, lidové komedie, režijních úletů a skvělých pasáží zůstala daleko za našimi očekáváními.

 

Dnes od 18:00 si nalaďte speciální festivalový díl filmově-kritického magazínu Čelisti a uslyšíte, jak šumí a zurčí Aleš Stuchlý, Vít Schmarc, Kamil Fila i karlovarské Vřídlo: http://rozhl.as/PrehravacWave#BudeVýlov #KamilFila #ČelistiVary

Posted by Radio Wave on 9. červenec 2015

Poslechněte si živý záznam Čelistí přímo z Karlových Varů.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka