Čelisti: Výběh bílých medvědů

4. březen 2014

Část věnovaná královi flákačů a pomočených tepichů Dudovi Lebowském nemohla dopadnout jinak, než jako dohánění minulých čelistních restů.

Dan shodil knír, Aleš pět kilo, Vít židli a šlo se do distribuční minulosti. Týden před tím nám ujel švédský Hypnotizér, který se chabě vydává za detektivku. Mnohem zásadnější bylo prošvihnutí rázného NE, které poslal do kin Pablo Larraín. Podle hesla "this aggression will not stand" v něm skupinka odvážných Chilanů spolkne chill pill a postaví se diktátorovi. Zdařilé politické drama, chytré a aktuální.

Ale na bowling by kvůli němu člověk neměl nikdy zapomínat. Big Lebowski se vrátil do kin, což podle Čelistí neznamená nic menšího, že na plátno se vrací se jeden z nejpodstatnějších filmů historie, triumf rozsypané dramaturgie, outsiderského humoru a scenáristického krasobruslení. Bratři Coeni povalili v roce 1998 všechny kuželky a ty se z toho do teď nevzpamatovaly. A my s nimi.

Jak zkrátka říkával náš kámoš Jackie Treehorn: People forget that the brain is the biggest erogenous zone.. Příště vás vzrušíme božím dopuštěním... nebo odpuštěním. Záleží, jak se na to díváte.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio