Čelisti: Vzpoura cyklo-deprivantů

29. březen 2012

„Our manors are ill“, zakřičeli jsme si svorně s raperem Plan B. Ačkoli namísto molotovů, převrácených aut a vyrabovaných obchodů létala v Čelistech jen ostrá slova, horko však bylo stejně.

Lynn Rammsey se po devíti letech pauzírování vrátila s novým filmem o takovém zlém zlém nepěkném hochovi jménem Kevin a my jsme si o něm museli promluvit. Přívětivé to nebylo. Manýristický arthouse drama-horor nudí i irituje doslovností, takže i běžně podobným patologičnostem nakloněné Čelisti hryzaly, co jim zuby stačily.

Láska k bratrům Dardennům, belgickým šampionům v sociální kolové, však vzedmuté vášně ztišila. Pokud má ještě dneska cenu točit filmy o spratcích a obyčejných lidských osudech, mohl by jejich Kluk na kole posloužit jako model. Podnětné drama bez sentimentu potěší vedle nadšených cyklistů i náročnější diváky, kteří si často zapomínají přibalit hustilky.

02392197.jpeg

Mezi dalšími cyklo-deprivanty zdůrazňujeme soupisku podivínů, kteří už pomalu chystají bicykly na výlet do Cannes, dále Kennetha Brannagha, jednoho z největších expertů na shakespearovský velocipéd, americký festival tříkolek pro patnáctileté intelektuály Hunger Games či krotitele koloběžek (a nově i filmů) Josepha Gordona-Levitta...

Čelisti: asociální filmoví bikeři bez blatníků...

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.