Čelisti: Za volantem Baby Driver a Druhá strana naděje

1. srpen 2017

Někdy se stane, že Čelisti zařadí vysoký rychlostní stupeň a rozjedou se jako za časů, kdy jim bylo -náct. Stačí dva filmy, které dodají oktany.

A přesně takové byly v zásobě. Akční moto-muzikál Baby Driver se vřítil do Karlových Varů dvoustovkou, ale ve velkém sále narazil na zábrany v podobě chladnějšího publika. I když nezpůsobil senzaci, pořád nabízí v kinech dost prostoru ke zrychlení. Zejména první polovina ukojila naši need for speed brilantně rytmizovanou a nasnímanou akcí i hodně tučnými hereckými výkony. Škoda, že ve druhé části se dostaví senzorické přesycení a režisér Edgar Wright jede spíš na výpary.

Na výpary (poněkud jiného druhu) jezdí už roky finský fantom šantánů a náleven Aki Kaurismäki. Po rozpačitém tvůrčím období opět explodoval – Druhá strana naděje je nečekaně svěží a v něčem i lehce inovativní příspěvek do deadpanového kánonu mistra, který stál vždy na straně trpících a přehlížených. Aktuální téma uprchlické krize pojednává film s lehkostí a elegancí, přičemž nechybí ani osvědčené gastro-scénky a zahulená hudební čísla.

Prostě, Aki si zase získal naše srdce. Snad je nestihne záhy propít.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.