Chillisti mají Jobs o patro níž

14. listopad 2015

Díl náhle napadený akutní epidemií klusavky byl ve znamení filmů z canneské sekce Un Certain Regard, které vstupují do českých kin. Výraznější jsou na první pohled vítězní Berani, kteří potěší milovníky úsporné severské lyriky a nemluvných dědků v tlustých svetrech. Kultivovaně natočený a nasnímaný příběh znesvářených bratrů a jejich ohrožených stád ovcí splňuje všechny přísnější nároky krom jediného – není ničím výjimečný.

To se nedá říct o výjimečně pomalém, úsečném a až sadisticky nedoslovném „rumunském Hitchovi“ O patro níž. Film, který vyžaduje nesmírně pozorné sledování rutiny velmi nerutinní situace (násilná smrt v domě), využívá známé postupy rumunské nové vlny, ale zcela bez epigonství a s nápadnou dávkou svěžesti. Výsledek je vynikající. Jediné trochu plesnivější jablko tak našel Dan na projekci Steva Jobse, v němž ve třech dějstvích vypráví stylista Danny Boyle a brilantní slovní průjmař Aaron Sorkin o problematickém charakteru muže, který měnil svět. Triptych klíčových projevů je však podle Dana spíše lehce ubíjející rozhlasovou hrou, kterou se Boyle tu více, tu méně úspěšně snaží filmově rozhýbat. Aarona Sorkina prostě milují zejména překladatelé titulků…

Značně vychillené Čelisti jablka nerady, takže vzhůru na rumunskou registraci vozidel. Ale bacha, jsou tam fronty.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.