Lust for Youth a touha po soucitu ve světě plném nenávisti

18. duben 2016

Zvuk i nálada, za kterou by se nemusela stydět žádná ze zásadních osmdesátkových new wave kapel, tak se dají ve zkratce popsat Lust for Youth. Švédský synthpopový král Hannes Norrvide, frontman v současnosti tříčlenné skupiny, přišel se zatím vůbec nejpřístupnější deskou. Přes její líbivost se Lust for Youth podařilo zachovat melancholii i nenápadnou nervozitu a vytvořit tak příjemnou desku pro všechny posmutnělé tanečníky.

Původně jednočlenný projekt švédského hudebníka Hannese Norrvideho vznikl v roce 2009 spíš omylem. Z několika skladeb vytvořených náhodou vznikla samostatná kazeta Sickness, silně ovlivněná poslechem průkopníků techna Cabaret Voltaire. Norrvide se následně odstěhoval za láskou do Dánska a zahájil spolupráci s kodaňským labelem Posh Isolation. V koncertní podobě Lust for Youth se tak brzy objevil zakladatel vydavatelství Loke Rahbek. Kapely si všiml nadšenec a vůdčí osoba labelu Sacred Bones v jednom Caleb Braaten. Znovuvydání desky Growing Seeds tak nastartovalo dlouholetou kolaboraci čítající několik dalších titulů včetně novinky Compassion. Z náladové elektroniky ovlivněné neofolkem i industriálními zvuky potemnělých továren, která svou špinavostí připomínala tvorbu legendárních Cold Cave, než podepsali Matador Records, se pomalu, ale jistě cesta začala stáčet ke klubově přijatelným tanečním rytmům.

Neofolk Lust for Youth reflektují i v sebeprezentaci. Na jedné straně jsou to perfektní účesy, přesně padnoucí trička s límečkem a bombery doplňující chladný odstup na pódiu i podezřelé samply shazování bomb na Drážďany. Na straně druhé stojí pečlivě budovaná intimní atmosféra živých vystoupení, o jejíž autenticitě není pochyb. Odcizení, chlad a zlo mezilidských vztahů jako sdílená zkušenost tvoří půdu pro vizuál koketující s estetikou třetí říše. Sošnost připomínající členy Hitlerjugend je pak spíš marketingovým tahem než přihlášením se ke kultu nenávisti.

03610073.jpeg

Norrvide a jeho spoluhráči někde zkrátka neslevili, ovšem zvukově na desce Compassion vyměkli. I tak se jim povedlo propašovat do alba několik interních vtipů. Rádiová hitovka sázející na jednoduchou a chytlavou melodii Better Looking Brother svůj potenciál ihned rozloží osmiminutovou stopáží, nejnevýraznější skladba Easy Window se objeví už v první půlce nahrávky. Deska jako celek plyne bez sebemenších kopanců, z uhlazenosti vyčuhuje především Display, píseň pro všechny polomrtvé vztahy, v níž kromě ženského sboru dominuje jakýsi zoubek v podobě závratně klesající basové linky.

Compassion by se dalo v rámci diskografie Lust for Youth odsoudit jako přehnaně nostalgická deska. Hranice sladkobolného kýče a občas neupřímně vyznívajících lovesongů je tenčí, než se zdá, a balancování na hraně se už mnohým nevyplatilo. Lust for Youth se naštěstí tato akrobacie vede, drží se nahoře a nesklouzávají do ulepeného patosu.

Hodnocení: 75 %
Lust for Youth – Compassion (Sacred Bones, 2016), 35 min.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.