Železná srdce kukuřičných Leviatanů

13. listopad 2014

Milovníci řeky Inguri, kukuřičných klasů, vývarů z Bible a Kolji z Koly, takoví byli v novém vydání literárně-kritického chrlení Dan Řehák a Vít Schmarc.

Trojici různorodých filmových titulů načal klasický festivalový popcorn z Gruzie, ve kterém se moc nemluví a sklízejí se kukuřičné klasy. Balada o dědovi a vnučce George Ovašviliho Kukuřičný ostrov sice po zásluze brala zlato v hlavní karlovarské soutěži, ale jinak je to spíš nenápadné políčko v lánech zajímavějších festivalových sklizní.

Vášnivý verbální tankista Dan Řehák zamířil na novinku specialisty na drsné thrillery Davida Ayera Železná srdce, který si odskočil do roku 1945 a natočil brutální válečné drama. Dan, sám veterán mnoha prohraných válek, trochu kousavě poukazoval na hollywoodské limity snímku, ale chválil jeho vibrace, slušný casting a mužný pach benzínu, korditu a ponožek. Žádný jiný parfém už používat nehodlá.

Možná jen pižmo z Leviatana. Plachý ruský maestro Andrej Zvjagincev natočil monstrózní, přitom ale neokázalý archetypální příběh o konfliktu „everymana“ a zrůdné moci, film rétoricky přesvědčivý, přitom se vyhýbající plané angažovanosti, soudržný a dotažený… a takhle bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Zkrátka, jeden z filmů roku. Nic lepšího o nespravedlivém chrámu světa jen tak neuvidíte.

Čelisti: vaše kazatelna marnosti

Čtěte také

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.