Rentgen o sociálně vyloučených lokalitách

7. prosinec 2011

Pořad Rentgen se připojil k projektu Vidíme to jinak a tématem celé hodiny tak byly sociálně vyloučené lokality. Pozvání na rozhovor přijal sociolog Ivan Gabal.

V srpnu došlo na Šluknovsku k etnickým nepokojům. Můžeme vzpomenout i události, které se před lety udály na litvínovském sídlišti Janov. Bohužel, jen v takto vypjatých chvílích se v mediích začne řešit opomíjené téma sociálně vyloučených lokalit. Ondřej Píša si pozval do studia dr. Ivana Gabala, aby nabídl co možná nejkomplexnější rozbor této problematiky. Dozvíte se, jak sociálně vyloučené lokality vznikají, jakou roli v této problematice hraje české školství nebo jaký vliv má na eskalaci vypjatých vztahů neustále skloňovaná hospodářská krize.

Ivan Gabal
Absolvoval sociologii a teorii kultury na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy (1975), později (1978) obhájil titul PhDr. V letech 1978 - 1989 pracoval v Ústavu pro filosofii a sociologii ČSAV, kde se věnoval empirickým analýzám životního stylu, vzdělání a mobility.
V roce 1991 pracoval v Kanceláři prezidenta ČSFR jako vedoucí Odboru politických analýz. V roce 1992 vedl volební kampaň Občanského hnutí, poté pracoval ve výzkumné agentuře AISA jako partner. Od roku 1994 pracuje výhradně v Gabal, Analysis & Consulting, resp. GAC spol. s r. o. Vedle toho působí v několika nevládních a nadačních organizacích.

autor: opí
Spustit audio