Vidíme to jinak

29. listopad 2011

Prosincové vysílání Radia Wave už tradičně věnujeme neziskovým a sociálním tématům, tedy i příběhům lidí, kteří se ocitli, často ne svojí vinou, na okraji společnosti.

Letos vám přinášíme dvě živá páteční vysílání z netradičních míst a dva týdny věnované konkrétním tématům – „Sociálnímu vyloučení“ a „Ženám v nouzi“ –, to vše pod společným názvem „Vidíme to jinak“.

1. týden
K jedné z nejvýraznějších událostí letošního roku patří bezpochyby sociální nepokoje na Šluknovsku. Kriminalita Romů žijících v této lokalitě překročila podle „neromských“ obyvatel oblasti únosnou mez, a proto vykročili do ulic demonstrovat proti „nepřizpůsobivým“, tedy Romům. Do Nového Boru i Varnsdorfu, kde byly protesty nejpočetnější, dorazily stovky policistů a těžkooděnců. Ospalá města v příhraničí se proměnila ve válečnou zónu. Jejich starostové začali volat po represi a řešení bez kompromisů.
Vidíme to jinak
V prvním týdnu prosincového vysílání vám chceme představit téma sociálního vyloučení z trochu jiného pohledu, pohledu lidí, kteří chtějí začarovaný kruh sociálního vyloučení spíš pomalu rozplést než nekompromisně vygumovat. A to třeba prostřednictvím živého vysílání z litvínovského sídliště Janov.

2. týden
Když byla letos v létě zavražděna brněnská spisovatelka ženských románů Simona Monyová, zdála se to být obrovská rána především pro čtenářky jejích knih. Jenže to by nečekaná smrt této úspěšné ženy nesměla být důsledkem několika let trvajícího domácího násilí a vrahem spisovatelky by nesměl být její manžel, trýznitel. Její tragická smrt otevřela znova téma, které bývá ukryto za dveřmi českých domácností, a stereotypy, podle kterých si žena obdrženou facku od svého muže vlastně někdy i zaslouží.
Vidíme to jinak
Statistiky neziskových organizací, které se zabývají pomocí obětem domácího násilí, vyznívají neúprosně. Jednu z forem domácího násilí zažije v České republice za svůj život 38 % žen, právě facka ho může odstartovat a fyzické násilí nebo psychický teror se rozhodně netýká jen sociálně a ekonomicky slabších rodin. Týden Radia Wave na téma Ženy v nouzi vyvrcholí pátečním vysíláním z Kolpingova Azylového domu pro matky s dětmi.

Letos to „Vidíme jinak“ – a co vy? Pojďte s námi debatovat o jednotlivých tématech v První vlně Radia Wave obě pondělí od 8 do 12 hodin.

autor: Susana
Spustit audio