Vidíme to jinak: Sociální vyloučení

2. prosinec 2011

Když na Šluknovsku pochodovali městem několik víkendů po sobě rozbouření občané a demonstrovali proti romskému násilí a kriminalitě, podpořeni aktivní účastí extremní pravice, mluvilo se o možné válce „bílých“ proti „černým“.

Když 17. listopadu 2008 vykročilo na 500 příznivců krajní pravice „dobýt“ sídliště Janov v Litvínově, používaly se obdobné termíny – mluvilo se o začátku pouliční války. Zatímco na Šluknovsku se zatím zvažují hlavně represivní varianty řešení, v Litvínově se rozhodli pro opačnou strategii. Přizvali si na pomoc vládní Agenturu pro sociální začleňování v romských lokalitách a začali konat.

Jak vypadá sídliště Janov tři roky po pochodu, jehož cílem bylo „vymýtit“ romské obyvatele tamních paneláků, to si společně s námi můžete poslechnout v rámci živého vysílání ze sídliště Janov. Zazní hlasy komunálních politiků, pedagogů, sociálních pracovníků i členů romské komunity.

Páteční Odpolední session uzavře týden Radia Wave o sociálním vyloučení, jehož součástí bude rozhlasová debata na téma sociálního vyloučení, rozhovor s vedoucím integračních programů společnosti Člověk v tísni a reportáž z mikulášské besídky pro romské děti a mladé lidi.

5. prosince (21:00 22:00) S mikrofonem na točenou
V dalším vydání pořadu S mikrofonem na točenou, který se bude týkat tématu „sociálního vyloučení“, se na to podíváme trochu jinak a vyrazíme na mikulášskou besídku pro romské děti a mladé lidi. Program nabízí diskotéku zahraničních i českých hitů a soutěže a další taškařice. Těšte se proto od devíti večer na mikulášskou divočinu pod taktovkou občanského sdružení Lačhe Čhave. Během slavnostního reje si budeme povídat nejen s jeho sociálními pracovníky, ale i dobrovolníky z řad cizinců a cizinek žijících v České republice.

6. prosince (12:00 – 13:00) Romská hudba z 6 koutů Evropy
Romové, jeden z nejvíce pronásledovaných národů světa. Na svůj složitý úděl věčných cizinců si našli skvělou terapii – hudbu. I když mnoho z nich se hudbou živí, nikdy pro ně nebude pouhým povoláním. V tomto speciálu se podíváme za romskými muzikanty do Srbska, Rumunska, Makedonie, Francie, dokonce i do Finska a samozřejmě i k nám
do Čech.

6. prosince (21:00 22:00) Klystýr
V pořadu Klystýr se na téma sociální vyloučení podíváme očima Jana Černého, dlouholetého terénního pracovníka a současného šéfa integračních programů společnosti Člověk v tísni. Ptát se ho budeme nejen na to, jaké existuje reálné řešení pro lidi žijící ve vyloučených lokalitách, proč je v České republice vnímána romská menšina tak emotivně a jak z bludného kruhu sociálního vyloučení ven. Své zkušenosti a osobní pohled formovaný léty praxe nám Jan Černý představí od devíti večer.

7. prosince (21:00 22:00) Rentgen
Hodně lidí si s termínem sociální vyloučení spojí nevábně vyhlížející ghetta. O tématech spojovaných s takovými lokalitami v Česku i v zahraničí se bude v pořadu Rentgen bavit Ondřej Píša se sociologem Ivanem Gabalem.

9. prosince (13:00 – 17:00) Odpolední session
Jak vypadá sídliště Janov tři roky po pochodu, jehož cílem bylo „vymýtit“ romské obyvatele tamních paneláků, to si společně s námi můžete poslechnout v rámci živého vysílání ze sídliště Janov. Zazní hlasy komunálních politiků, pedagogů, sociálních pracovníků i členů romské komunity.

autor: Susana
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.