Vidíme to jinak: Ženy v nouzi

11. prosinec 2011

Otřepané přísloví říká, že dvakrát nevstoupíš do téže řeky. Přiznejme si, že ne vždycky se v životě držíme lidové moudrosti.

V některých případech by se ale možná vyplatilo se tímto klišovitým poučením řídit. Za opakovaný návrat do některé životní řeky totiž můžeme zaplatit hodně vysokou cenu. Své by nám o těchto krutých návratech mohly vyprávět zejména ženy, které se staly oběťmi domácího násilí. Proč je pro ně tak těžké opustit partnera, který je dlouhodobě fyzicky nebo psychicky týrá? Proč jsou tyto ženy ochotny se opakovaně vracet zpět k muži, který jim způsobuje neskutečné utrpení? Dle statistik se obětí domácího násilí stala každá třetí žena. O pomoc si oběti domácího násilí v průměru říkají až po sedmi letech. Proč? To se pokusíme zjistit v pořadech Diagnóza F a Rentgen.

Mužský pohled na problematiku domácího násilí přinese v rubrice Prolomit vlny redaktor Aleš Stuchlý. V pořadu Klystýr propláchneme téma, o kterém se u nás bohužel příliš nemluví, i když by se mělo. Tím je násilí na sexuálních pracovnicích. Z dostupných dat vyplývá, že s určitou formou násilí se ženy pracující v sexuálních službách setkávají minimálně jednou až dvakrát za měsíc. Proč se o problémech těchto žen většinou taktně mlčí?

Naše úsilí o zviditelnění široké problematiky žen v nouzi vyvrcholí pátečním živým vysíláním pořadu Odpolední session z Azylového domu pro matky s dětmi. Pokud chcete k tématu přispět vlastním názorem nebo osobní zkušeností, neváhejte nás kontaktovat, budeme rádi za každý pohled, který to „vidí jinak“.

12. prosince (8:00 – 12:00) První vlna
9. prosincem počínaje vám na RW přinášíme dvě porce speciálního vysílání Odpolední session. Uplynulý pátek jsme se věnovali problematice sociálního vyloučení, tento pak podnikneme tematickou exkurzi mezi ženy v nouzi. Vysílat budeme z Kolpingova azylového domu pro matky s dětmi od 13 do 17 hodin. I letos věci „Vidíme jinak“ a vy s námi můžete o jednotlivých tématech debatovat již podruhé v pondělní První vlně. Slovo vám dáme tradičně už od osmé ráno!

13. prosince (21:00 – 22:00) Klystýr
V druhém prosincovém týdnu se v našem vysílání věnujeme ze všech možných úhlů pohledu tématu žen v nouzi. A protože naším mottem je „Vidíme to jinak“, tak i v této oblasti si všímáme věcí, které jinak zůstávají v médiích opomíjeny. To je i případ problematiky násilí na sexuálních pracovnicích. V Klystýru přivítáme Lucii Šídovou z občanského sdružení Rozkoš bez rizika, které sexuálním pracovnicím už řadu let podává pomocnou ruku a snaží se bořit mýty a tabu spojená s tzv. nejstarším řemeslem.

14. prosince (21:00 – 22:00) Rentgen
Prosincový projekt „Vidíme to jinak“ dostane ve svém druhém týdnu podtitul Ženy v nouzi. V pořadu Rentgen se budeme snažit vyvrátit některá klišé a předsudky, které jsou s tímto tématem spojovány a zároveň nastínit témata, o nichž se příliš nemluví. Pomáhat týraným ženám se snaží třeba občanské sdružení Rosa, kde pracuje i Zdena Prokopová. Rozhovor s ní bude připraven vé středu v 9 večer.

15. prosince (21:00 – 22:00) Diagnóza F
O domácím násilí se hodně mluví. Málokdo ale otevřeně přizná, že je doma týrán. Týrané ženy vyhledávají pomoc v průměru po sedmi letech domácího násilí. Co se ale děje za zavřenými dveřmi v době, kdy o tom ještě nikdo neví? Co se děje v duši ženy, která každý den očekává další a další rány? Co ji vede k tomu, že s násilníkem zůstává? A co se musí stát, aby od něj pak odešla? O tom bude mluvit jedna z nich. Žena, která utekla před násilnickým partnerem až do utajeného azylového domu. Žena, která kromě adresy bydliště musela změnit téměř celý svůj život.
(Z pochopitelných důvodů bude rozhovor předtočen, aby tak byla zajištěna maximální anonymita a ochrana ženy)

16. prosince (13:00 – 17:00) Odpolední session
V páteční Odpolední session se vypravíme do Kolpingova domu, který funguje jako azylový dům pro matky s dětmi. Budeme vysílat tedy přímo z místa, kde žijí skutečné „ženy v nouzi“.
K mikrofonu během živého vysílání z Kolpingova domu přizveme nejen jeho obyvatelky, ale i jeho pracovnice, které se snaží klientky připravit na další samostatný život. Pobyt v Kolpingově domě je totiž omezen a měl by kromě přístřeší poskytnout ženám i pomoc pro vlastní osamostatnění, stabilizaci finanční situace a návrat do „běžné“ společnosti.

Spustit audio