Cover Lover Jan Gemrot: Nejlepší obal desky mají Coldplay

28. květen 2015

„Z pěti coverů, které jsem hodnotil, nejsem úplně nadšen. Není tam žádný, který bych vyzdvihl, ale jsou tam nějaké, které se mi hodně nelíbí,“ říká malíř a absolvent pražské Akademie výtvarných umění Jan Gemrot. Jeden z největších talentů mladé umělecké scény se ve své tvorbě věnuje hlavně hyperrealismu. Od roku 2011 je zastoupen ve sbírce Národní galerie.

The Black Keys – Turn Blue
Přiznám se, že tu kapelu neznám, ale práce výtvarníka mi přijde nulová. Přijde mi, že tam není žádný přínos. Můžeme argumentovat tím, že je to barevný, ale dnes je toho barevnýho spousta. Ten cover se mi ze všech asi nejvíc nelíbí. Není tam žádný nápad a každý tohle vytvoří v počítači za chvíli.

Fujiya and Miyagi – Artificial Sweeteners
Ta fotka není tak špatná, ale hrozně mi tam vadí ta typografie, kdy je text nasazen velmi necitlivě. Tenhle cover mě proto taky vůbec nebaví. Jednoduše se mi to nelíbí.

Lykke Li – I Never Learn
Tady na tom obalu je hezká černobílá fotka, zřejmě interpretky. Proti ní nemám v podstatě nic. Kompozičně je to pěkná věc. Není tam nic, co by mi vadilo. Na druhou stranu takových coverů jsem viděl spoustu. Ta práce je ale hezká, čistá, profesionální a to určitě ocenit můžeme.

Kemialliset Ystävät – Alas Rattoisaa Virtaa
Takovej pelmel, kterej svou podivnou roztomilostí odkazuje k nějakému kýči posledního Wese Andersona, ale je o několik tříd horší. Na to, kolik koláž nese informací, mi tam chybí jednotící prvek. Musím ale říct, že určitý kouzlo a atmosféru tam cítím. Není to věc, která by se mi vizuálně líbila, ale budí ve mně určité pocity, takže v tomhle případě je to taková ambivalence.

03128108.jpeg

Coldplay – Ghost Stories
Líbí se mi na tom, že je to funkční i po zmenšení. To znamená, že na iTunes a jinde bude ikona pořád dobře viditelná, což si myslím, že je pro současný obaly důležitý. Překvapilo mě, že ty křídla jsou prokreslený a odehrávají se tam nějaké děje. Já osobně moc na tohle čmarykování pitoreskních výjevů nejsem. Ale líbí se mi, že to má ještě další plán a zároveň to funguje jako jakási značka. Ze všech pěti obalů tenhle hodnotím jako suverénně nejlepší.

autor: Martin Melichar
Spustit audio