Cover Lover Tomáš Třeštík: Obal desky je spíš bonus

31. červenec 2014

„Hudba se k člověku dneska dostává úplně jiným způsobem než dřív. Pro mě je cover desky spíš takový bonus. Jsou určitě hudební projekty, které cover řeší, ale rozhodně ne z důvodu, aby se jim zvedly prodeje. Spíš je to dovětek k tomu, jaká ta kapela je,“ říká fotograf Tomáš Třeštík, který pro Radio Wave ohodnotil vizuály čerstvých alb Shabazz Palaces, Late Bloomer a Honeyblood.

Honeyblood – HoneybloodKdyž to vidím, tak mě jako první napadne David Lynch. Celkem zprasená fotka, stíny od nosu, dvě hezké holky. Dost mě to baví. Přijde mi to trošku retro, časově si to vůbec neumím zařadit. Všiml jsem si brouka nebo můry nad logem, přesně takovou nosí dneska holky vytetovanou na hrudníku, tak to je možná současné. Ale jinak je ta fotka hodně retro. Ještě se vrátím k té tzv. zprasenosti – když chce člověk dneska udělat fotku, aby vypadala, že je vyfocená náhodou, je to ta nejtěžší věc. Tahle fotka mi evokuje styl americké fotografky Nan Goldin nebo zmíněného Davida Lynche.

03165495.jpeg

Late Bloomer – Things ChangeNa první dobrou mi to okamžitě hodí Dana Kurze z české kapely Atari Terror. Je to kapela, kterou jsem dlouhou dobu fotil a fotím, jsem dokonce nehrající člen. Kurz má přesně tento styl živočišné grafiky. Ten obal mě baví asi hlavně kvůli tomu, že mi připomíná Dana. Ale furt je to na mě moc čisté a vymazlené. Dan by to celé udělal víc srdíčkem.

03176888.jpeg

Shabazz Palaces – Lese MajestyJe to hodně čisté, hezké, nijak mě to neuráží. Ale jako cover by mě to úplně nenalákalo. Ale podle coveru už dneska lidé stejně desky nekupují, takže je to v tomto případě jedno. Obal má takový japonsko-bauhausovský nádech a na mě osobně to působí dost studeně.

03174760.jpeg
autor: Martin Melichar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.