Crossings: Politická emigrace

27. červen 2012

V posledním desátém dílu 1. série pořadu Crossings se Masha Volynsky a Patrick Hamouz z Fóra migrantů zaměří na politickou emigraci.

V rozhlasových křižovatkách jsme přivítali hosty z Běloruska a Somálska. Povídali jsme si o tom, jak těžké to je odejít ze své vlasti, stát se uprchlíkem nebo azylantem a začít úplně znova. V reportáži si přiblížíme osud jednoho z azylantů z Íránu a v profilu popovídal o své emigraci do Kanady hudebník Vratislav Brabenec.

V reportáži jsme představili příběh jednoho konkrétního člověka a ukázali si, jaké to je být uprchlíkem v České republice. O to se zajímali Adam Podhola, Martin Nejezchleba a Pavla Redlová. Našich hostů jsme se zeptali na jejich vlastní zkušenosti s příchodem do České republiky a pobytem v azylovém zařízení.

Hosty desátých migračních křižovatek Crossings byli také uprchlíci, kteří přijeli do Česka. Ještě před 30 lety ale prchali lidé i z Československa, a to v důsledku pronásledování tehdejším režimem. Profil připomene Čechy a Češky, kteří uprchli z komunistického Československa. O tom, jak těžké bylo opustit svůj život a přátele, si Zuzana Rejchová povídala s Vratislavem Brabencem. Našich hostů se také zeptáme na to, jestli chtějí v České republice zůstat, nebo se vrátit domů.

autor: Susana
Spustit audio