Crossings: Studium vysoké školy v zahraničí

28. březen 2012

Co všechno obnáší studium vysoké školy v zahraničí? A jaké to je studovat v Česku?

Se svými zkušenostmi se podělí Irina Zacharovova, studentka FAMU a protagonistka spotu Marry you me?, oceněného druhým místem v soutěži Češinci. Společníky ve studiu jí byli Eufrasio Lucena Muńoz, student DAMU ze Španělska, a taky Adam Podhola, který si vyzkoušel studium ve Francii a v Hongkongu. A jako vždy si poslechnete i názory dalších studentů, novinky z připravovaného cizineckého zákona a pravidelnou anketu.

Na úvod dalšího povídání nás čeká anketa, kterou natočila Alina, a její otázka zněla, jak jste se cítili na české univerzitě jako cizinec nebo cizinka?

Na úvod našeho dalšího povídání v pravidelném profilu nastíníme několik stěžejních problémů, na které narážejí zahraniční studenti. Na toto téma se v březnu konalo několik setkání se zástupci zainteresovaných ministerstev a akademických institucí. V následujícím profilu najdete i stanoviska ministerstva vnitra a změny, které by měly vejít v platnost v novele cizineckého zákona. Setkali se naši hosté s něčím podobným, jaké komplikace během svého pobytu v České republice řešili?

V České republice je vysokoškolské vzdělání v českém jazyce zadarmo. Příležitost získat kvalitní a bezplatné vzdělání využívají především studenti, kteří pocházejí ze slovanských zemí. Právě pro ně existuje jedna z jazykových přípravek s názvem Uniprep. V reportáži vám představíme, jak funguje, našich hostů se budeme ptát, jaké měli problémy s češtinou, jak se jim povedlo zapadnout do vzdělávacího systému.

autor: Susana
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.