Epilog Crossings: Je nám tady dobře

18. prosinec 2013

Projekt Crossings vznikl na Radiu Wave ve spolupráci s programem Migrace společnosti Člověk v tísni v roce 2008. Původně se na našich vlnách vysílal cyklus rozhlasových reportáží, které z různých úhlů zpracovávaly téma migrace a integrace cizinců. Na ty navázaly příběhy konkrétních lidí, které spojovalo jediné – měli odlišné občanství a do Česka přišli z nejrůznějších důvodů.

Dechberoucí, mrazivé, ale i úplně obyčejné osudy migrantů a migrantek se staly hlavním motivem hodinového pořadu Crossings, který se na Radiu Wave vysílal každou poslední středu v měsíci od září 2011.

Do posledního dílu rozhlasových křižovatek o migraci přijali pozvání ti, kteří na pořadu dva roky spolupracovali, členové a členky Fóra migrantů Lída Kopecká, Alina Khairulina a Pham Loc /Lubor/. Moderování se ujala Masha Volynsky. Hlavním tématem posledního dílu byla integrace migrantů v kontextu jednotlivých městských částí.

Jednou z městskou částí, která je charakteristická velmi pestrým složením obyvatel, je Praha 13, na jejímž území se rozkládá areál SAPA. Démonizovaný objekt se snaží zpřístupnit lidem a otevřít ji ve spolupráci s provozovateli Sapy a neziskových organizací veřejnosti. Poslechněte si reportáž z jedné ze sobotních procházek a taky to, jak naši hosté nahlížejí na vietnamskou komunitu.

Praha 3 je další pražská čtvrť, která se může statisticky pochlubit výrazným zastoupením cizinců mezi svými obyvateli. Podobně jako Praha 13 by si podle neziskových organizací vysloužila tamní radnice a její snahy o integraci slušné vysvědčení. Rozhovor s ředitelem Centra pro integraci cizinců, které působí právě na území Prahy 3, pořídila Lída Kopecká.

Je podle Lídy, Aliny a Lubora výhoda žít jako cizinec ve větším městě, jako je Praha, nebo má velkoměstská anonymita i svoje úskalí? Povedlo se jim v hlavním městě Česka adaptovat a cítí se u nás jako doma? I taková bude závěrečná část posledního dílu pořadu Crossings Radia Wave.

Další výraznou pražskou čtvrtí, kterou charakterizuje multikulturní skladba obyvatel, je Praha 14, jejíž dominantou je sídliště Černý Most. S jednou z jeho obyvatelek natáčela mezi panelovými domy Markéta Žižková.

autor: Susana
Spustit audio