Proč je pro cizince těžké vystudovat v Česku magistra?

27. listopad 2013

Co všechno obnáší studium vysoké školy v Česku pro uchazeče se zahraničním pasem? Mají studenti z rusky mluvících zemí nějaké výhody a kdo jim pomáhá překonat jazykovou i kulturní bariéru? Jaké to je studovat ve Vietnamu a proč tam student ze „Západu“ není nikdy sám? O tom všem jsou další rozhlasové křižovatky o migraci, které spojily příběhy z Ruska, Vietnamu i České republiky.

Vladimír Obolensky přišel do České republiky studovat před devíti lety z Moskvy. Uvažoval o tom, že zůstane na vysoké škole v Rusku nebo vyrazí do Londýna, nakonec se s rodiči dohodli na nejlevnější a zároveň nejschůdnější variantě a tou byla Česká republika. Tereza Kušniráková zažila velmi exotickou zkušenost, když odjela studovat do Vietnamu a velký kulturní šok, když pak pokračovala na pařížskou Sorbonnu. Pham Anh Duc sice v České republice prošel celým vzdělávacím systémem, ale jako většina jeho vrstevníků si zkusil, jak těžké to je dosáhnout na vysoké škole na mety nejvyšší.

Svoji premiéru zvládl při rozhlasových křižovatkách skvěle Batyr Allanurov, který do Česka přišel z Turkmenistánu studovat. Natočil mezi svými kamarády, kteří k nám dorazili se stejným cílem anketu, kterou pak naši hosté okomentují a přidají i své vlastní zážitky.

Anketa

0:00
/
0:00

Součástí pořadu Crossings o studiu v zahraničí je i rozhovor se dvěma vietnamskými středoškoláky, kteří se rozhodli otevřít diskuzi nad nezodpovězenými otázkami a stereotypy, které provázejí vietnamskou komunitu žijící v Česku. Dozvíte se taky, jestli se při svém studiu v zahraničí setkali s předsudky nebo nepochopením i Tereza, Vladimír a Duc.

Studijní díl rozhlasových křižovatek o migraci doplníme reportáží, kterou natočila Ksana z Fóra migrantů. Zamýšlí se nad tím, jak náročné jsou začátky mladých lidí, kteří se rozhodnou odejít z rodné země a začít studovat v Česku.

Na závěr pak doplní Lída Kopecká anketu, kterou natočila mezi mladými migranty. Zjišťovala, jestli se chtějí mladí cizinci do budoucna aktivně podílet na utváření občanské společnosti v Česku, a pokud ano, jak konkrétně se chtějí angažovat.

autor: Susana
Spustit audio