Deska týdne: Kendrick Lamar

24. říjen 2012

Album good kid, m.A.A.d city od rappera Kendricka Lamara se zdá být jednou z hudebních událostí tohoto roku. Jestli s tím souhlasí naši recenzenti, to se dozvíte v Desce týdne.

Jeho hrdinou je legendární nebožtík 2Pac Shakur, pětku nejoblíbenějších rapperů doplňují The Notorious B.I.G., Jay-Z, Nas a Eminem. Přes mládí Kendricka Lamara bývá už teď co do hiphopových skillz i námětů skladeb se svými idoly srovnáván. A ačkoli vydává teprve regulérní studiový debut, stihl spolupracovat se Snoop Doggem i Dr. Dre. Lamar nicméně vyrostl v bezproblémové rodině a místo hrátek s bouchačkami a drogami si pilně dělal domácí úkoly. Není důvod mu nevěřit, když říká, že narozdíl od některých předčasně pohaslých rapových hvězd by rád vydával muziku ještě v pětačtyřiceti. První mixtapy (které motá od svých 16 let) a koncertní křest ohněm proběhly ještě pod aliasem K-Dot, který Kendrick odložil až s vydáním Kendrick Lamar EP v roce 2009.
Hudební dráhu Kendricka Lamara mapoval Robert Candra.

good kid, m.A.A.d city skutečně restartuje gangstarapový žánr, ale místo tarantinovských fantazií ho infikuje pochybnostmi a hloubkovou psychologií uvědomělého rapu. Závěrečný Compton je pak momentem, kde se ponurý černobílý snímek pro filmové kluby promění v barevný blockbuster. Druhým diskutabilním trackem je Backseat Freestyle, v němž se producent Hit-Boy snaží napodobit svůj loňský trhák Niggas in Paris a Lamar zase napodobuje šíleného Lil Wayneho z A Milly. Obojí je zbytečné, minimálně nám to ale připomene, že Kendrick Lamar zatím nemá tak výrazný hlas či osobnost jako zmíněný Weezy nebo 50 Cent, jeho texty mají blíže k Mos Defovi nebo Talib Kwelimu. Nejbližší srovnání ale stejně bude s Kanye Westem. good kid, m.A.A.d city je něco jako jeho College Dropout, humanistický epos přepisující pravidla současného hip hopu,“ říká první recenzent, hudební publicista Karel Veselý. Poslechněte si celou recenzi!

02750420.jpeg

MaryC z pořadu Kruton souhlasí: „Podobně jako deska Franka Oceana, je good kid, m.A.A.d city skvěle stravitelná, výjimečná popová deska s osobní výpovědí a originálním výrazem. Celé výsledné dílo drží pohromadě nejen osobním příběhem Kendricka Lamara, ale i nadprůměrnou produkcí a rapem. Nechává vás nadechnout, má vývoj a velké finále. Je co poslouchat i nad čím přemýšlet, s čím se ztotožnit, nad čím se dojmout. I když místy to zní jako výchovné album pro střední školy. Uslyšíte sice pouliční slang a vulgarismy, ale vždy ve službách zajímavě vystavěného a odvyprávěného příběhu, který si snadno zažijete.” Poslechněte si celou recenzi!

Kendrick Lamar – good kid, m.A.A.d city (Top Dawg/ Aftermath, 2012)

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka