Deska týdne: Andy Stott

31. říjen 2012

Manchesterský producent Andy Stott loni uchvátil svět elektroniky dvojicí skvělých EP We Stay Together a Passed Me By. Na ně teď navazuje dlouhohrající novinkou Luxury Problems, která si na Radiu Wave vysloužila ocenění Deska týdne.

Když si poslechnete loňské nahrávky Andyho Stotta, možná vás překvapí, že je oslavovala média hipsterského hudebního universa jako Pitchfork. Nekompromisní techno, dub techno a dubstep nepatří zrovna k easy listening trendovkám. Stottovy tracky se valí s masivní tíhou temnými industriálními krajinami a z podtlaku nahuštěného ruchy a beaty nenabízí téměř žádné melodické únikové cesty. Chemie Stottovy hudby je ale návyková. DJ a producent z Manchesteru do letošního roku vydal pod jménem Andy Stott spoustu singlů, EP a několik dlouhohrajících alb u labelu Modern Love. V roce 2006 vyšlo album Merciless, o dva roky později přibylo Unknown Reception a pak v roce 2011 EP We Stay Together a Passed Me By.
Hudební směřování Andyho Stotta zmapovala Veronika Ruppert.

Andy Stott uchopuje rovný rytmus do svých rukou a velmi kreativně jej přepracovává, zpomaluje a doslova prohání špinavým a neprostupným filtrem. Zvuk desky Luxury Problems je v mnohém podobný paprskům světla, které se horko těžko snaží protlačit přes zašpiněné okno sklepního bytu. Deska je ponořená do hluboké vody, přesto se v mezerách mezi jednotlivými stopami objevují vaky plné čerstvého vzduchu. Stottova hudba je prakticky přísně minimalistická a to nejenom co se počtu jednotlivých stop týče – základní beat totiž netepe ve stejné rovině jako zmíněné vokály, ale je umístěný hluboko pod ostatními zvuky, jakoby se k tracku připojoval odněkud z paralelní reality. Tenhle poměrně jednoduchý trik Stottovi zajišťuje výsadní postavení v kontextu současné elektroniky. Jeho zvuk je totiž naprosto svébytný, originální a s ničím nezaměnitelný,“ říká redaktor Jiří Špičák. Poslechněte si celou recenzi!

02755314.jpeg

Hudební redaktor Pavel Zelinka souhlasí: „Hned s prvním poslechem Luxury Problems mně naskočila asociace s jiným solitérem, který podobně znásilňoval taneční elektroniku – Markem Van Hoenem alias Locust. Na rozdíl od něj se ale Andy Stott neuchyluje k tvorbě obrazů v čistě depresivním duchu, ale občerstvuje je organickým podtónem, který je výbornou protiváhou jinak industriálně odlidštěných podkladů. Posluchač se tak může cítit jak v opuštěné, přesto nějakým zázrakem stále pulzující továrně. Mezi neustále pracujícími stroji se už protahují šlahouny popínavých rostlin a rez získává na železných konstrukcích podobu barokních ornamentů. Andy Stott nejenže rázně vykročil svou nejnovější produkcí z tanečního davu, ale navíc svému konceptu vdechl originálního a zároveň podmanivě mrazivého ducha.“ Poslechněte si celou recenzi!

Andy Stott – Luxury Problems (Modern Love 2012)

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.