Deska týdne: DVA radí, jak přežít zimu bez zamrzlého úsměvu

4. březen 2014

Tvorba Honzy a Báry Kratochvílových patří k nejsvébytnějším projevům domácího hudebního kutilství. Po několika vedlejších projektech se DVA vrátili se studiovou deskou, která vypráví fantaskní příběhy o městě Nipomo.

Nipomo je maloměsto v jihovýchodní Kalifornii, za jehož hranicemi přistála mimozemská loď. Kvůli zmapování záhadné modré planety se „návštěvníci“ rozutečou do celého světa, a to inkognito – pod rouškou zážitku chtivých turistů. Zhruba takový je ve zkratce příběhový rámec čtvrtého studiového alba DVA, královéhradeckých skřítků se superschopností mluvit kterýmkoli existujícím i neexistujícím jazykem.

Lingvističtí puristé si možná trhají ze zoufalství i vzteku zbytky vlasů, posluchači však dává nepochytitelnost smyšlených nářečí možnost soustředit se na atmosféru a obrazotvornost písní, jež doplňují právě zvukomalebné texty plné legračních blábolů. Oproti všem starším sourozencům je Nipomo po hudební stránce nejbláznivějším dítkem Honzy a Báry Kratochvílových. Ani na dva roky starém soundtracku k počítačové hře Botanicula nenajdeme tak otevřené projevy náklonnosti k abstraktním prvkům elektronické hudby, které lze slyšet ve skladbách No Survi nebo Nunki.

Hustý zvukový Řáholec jménem Nipomo je však utkán i ze starých známých struktur. Islandsky znějící hluboké žestě kombinované s všemožnými idiofony a cingrlátky připomene závěrečná Vespering. Hymnické nápěvy v Durango, dobrodružné odyseji mladého indiána, zase okoření desku bezstarostným spiritem Fleet Foxes. Je paradoxní, že nejslabším místem Nipomo je sladkobolný track Mulatu, jenž byl už před čtvrt rokem uveden jako singl. Druhým takovým momentem je po několika posleších lehce otravná skladba Surfi. I přesto, že je Nipomo výrazným počinem, který můžete s klidem doporučovat svým zahraničním přátelům, sluší se říct, že DVA nahodí motor až zhruba ve třetině stopáže.

03074002.jpeg

Originalita a svébytný hudební projev jdou ruku v ruce s hrozbou vykrádání sebe sama. Zdá se však, že On a Ona, jak si DVA také říkají, ještě hlavu na vlastní špalek nepokládají a všem hnidopichům ukazují dlouhý nos a vyplazený jazyk. Krize identity tedy není na pořadu dne a dá se s čistým svědomím říct, že královéhradecké duo nahrálo své nejsilnější studiové album.

Hodnocení: 85 %
DVA – Nipomo (Label HomeTable, 2014)

Čtěte také

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.