Kariéra hiphopových legend The Roots začala u plastových kýblů

19. květen 2014

The Roots jsou bez přehánění jedna z nejslavnějších hiphopových skupin současnosti. Na hiphopové scéně zakořenili už v roce 1987 a dnes rozsáhlý kolektiv zpočátku fungoval jen jako duo. Rapper Tariq Trotter a bubeník Ahmir Thompson, kteří jsou v kapele dodnes, se dali dohromady už na střední škole.

Jako studenti si přivydělávali tím, že zatímco Thompson bubnoval na plastové kyblíky, Trotter se do jeho bubnování pokoušel rapovat. Debutovou desku Organix si The Roots vydali vlastním nákladem v roce 1993. I když se do značné míry jednalo o nevybroušený pokus a desce je možné ledacos vytknout, hlavní ingredience stylu The Roots už jsou tady dobře patrné – vliv jazzu, funku a soulu, svižně plynoucí rap a bezchybné živé bicí. Nadřazení živých nástrojů nad samply je něco, co The Roots ctí po celou dobu své hudební kariéry.

Zlomová deska a komerční průlom přišly v životě skupiny v roce 1999. Album Things Fall Apart bylo dokonce nominováno na cenu Grammy v kategorii nejlepší rapová deska. Cenu za rapové album roku si tehdy sice nakonec odnesl Eminem za The Slim Shady LP, ale the Roots získali Grammy aspoň za nejlepší rapový duet v podobě skladby You Got Me, ve které zpívá Erykah Badu.

03124236.jpeg

Grammy za nejlepší album se The Roots podařilo získat až o jedenáct let později – deska Wake Up!, na které spolupracovali The Roots a zpěvák John Legend, se stala nejlepším albem v kategorii R&B. Dnes už jsou The Roots hvězdy první velikosti, i proto se jejich vlivu rozhodl kdysi ve své prezidentské kampani využít Barack Obama. I po víc než čtvrtstoletí na scéně se zdá, že The Roots neztrácí elán a invenci – bubeník Ahmir Thompson se v jednom rozhovoru svěřil, že je někdy schopný pracovat i 20 hodin denně a pořád ho to baví. Jeho přístup k hudbě, ale možná přeneseně i přístup celých The Roots, dobře shrnuje heslo, kterým se Thompson prezentuje na Twitteru – never a teacher, always a student.

The Roots: … and then you shoot your cousin
Def Jam Recordings, 2014

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.