Deska týdne: The Autumnist

9. leden 2009

Originál a perfekcionista. Těmito dvěma přívlastky bychom mohli nazvat Vlada Ďurajku, hledače zvláštně pokroucených, zachmuřených nálad, které produkoval pod hlavičkou projektu Abuse, čerstvě vyměněnou za novou nálepku The Autumnist. Tomu v těchto dnech vychází eponymní album hrdě navazující na čtyři roky starého předchůdce The Great Outdoors.

Po čtyřleté přestávce se Vlado vrací, tentokrát pod jiným uměleckým jménem, a to z jednoduchého důvodu. Na internetu docházelo k častým záměnám jeho Abuse s jinými projekty stejného názvu. Nálepka "brutal death metal", kterou má Abuse třeba na last.fm, je opravdu vedle. Podrobněji vám The Autumnist představí kolega Robert Candra.

00841224.png

Letošní novinka, až na změnu názvu projektu, zas takovým žánrovým skokem neoplývá. Tento nezvyklý jev je naštěstí kompenzován druhou základní charakteristikou, kterou můžeme vztáhnout i na čerstvou novinku. Do posledního detailu promyšlený koncept jednotlivých kompozic je trojrozměrným puzzle, které znovu obsahuje střet akustických nástrojů, samplů a elektroniky zamotaného do tradiční huňaté a černé šály. Dobrý, i když pod povrchem mrazivý pocit, má z alba The Autumnist Pavel Zelinka.

00841220.jpeg

Slovenští Abuse změnili jméno na The Autumnist a pod novým názvem vydávají eponymní album. Vlado Ďurajka a spřátelení hudebníci stejně jako na The Great Outdoors (2004) předvádí sofistikovanou elektroniku s příměsí jazzu nebo ambientu. Skvostně vyvedené podzimní nálady v lednu? Těžko v bývalé federaci najdete lepší dealery, říká o novince recenzent Desky týdne Karel Veselý.

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.