Deska týdne: Animal Collective

15. leden 2009

Animal Collective jsou v hlavách mnoha fanoušků stále zařazeni jako indie rockeři s poněkud zvrhlejší povahou vrhat se do experimentálních hudebních dobrodružství. Jaké bylo pro fanoušky čekající klubovou kytarovou smršť překvapení, když se na jejich pražské premiéře představili ve víceméně elektronické podobě. Důvodem byl nový materiál, který jsme vám představili v rubrice Deska týdne.

Členové tohoto hudebního spolku, tedy Avey Tare, Deakin, Panda Bear a Geologist, se znají z mládí v Marylandu a ze studií. První desku, Spirit They're Gone, Spirit They've Vanished, vydali v roce 2000. Včetně čerstvé novinky Merriweather Post Pavilion, která málem strhala měřítka očekávanosti, takových stihli celkem osm. Ne vždy album nahrávají nebo živě prezentují všichni čtyři, i proto si do názvu dosadili volnější personální přístup evokující slovo Collective. Podrobnější informace o Animal Collective najdete v profilu Roberta Candry.

00798969.jpeg

Znáte takové ty hologramové nebo 3D obrázky, do kterých se musíte dívat po určitou dobu, abyste prozřeli. Přesně tak se to má s hudbou Animal Collective. Zdánlivě rozsypané chaotické plochy jsou ale na desce Merriweather Post Pavilion natolik precizní, že je v celé kráse spatří i jen trochu soustředěný posluchač. Poslechněte si jak nové album hodnotí Tomáš Turek

00845067.jpeg

Harmonické postupy jak od Beach Boys se na jejich devátém albu jakoby odpařují z psychedelického nálevu kytar, elektroniky a samplů. Hymnické nápěvy připomínající rituální sešlost některého ze západoafrických kmenů se taví v kotli složeném z prvků ravu, minimal techna a dubu. Texty se nad múzickou smrští vznášejí jako útržky trošku ukecané básně, která těží všechnu poezii z rodinné pospolitosti, všedních krás a každodenních rituálů. I v druhé recenzi se Aleš Stuchlý nechal pozitivně ovlivnit obsahem alba Merriweather Post Pavilion.

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.