Deska týdne: Handsome Furs

11. březen 2009

Tohle zamilované duo do vás tlačíme už od prvního singlu Cannot Get Started. Jejich chytré a zároveň jednoduché písně na debutu Plague Park a následně na výtečných pražských koncertech nás prostě dostaly do kolen. Teď přichází s druhou deskou Face Control a vy si můžete přečíst, jak dopadlo její hodnocení v rubrice Deska týdne.

Setkávají se v Montrealu, berou se a začínají společně skládat hudbu. Pojmenují se Handsome Furs podle jedné z Alexeiných povídek. Alexei v průběhu dlouhého intenzivního turné za klávesami postupně hubne a občas blonďatí. Dan Boeckner se s nevyčerpatelnou naléhavostí zařezává do jejích elektronických beatů kontrastní rozostřenou kytarou a naříkavým vokálem. Jsou tak odlišní a zároveň se k sobě tak hodí, že od nich nemůžete odtrhnout oči. Více najdete v podrobném profilu, který pro vás připravila Veronika Mayerová.

00797620.jpeg

Na nové desce Face Control se nic nového neděje. Přímočaré a zároveň ležérní elecktrospodky a Boeckenrova elektrická kytara dostávají stejné právo na život. Jediné o co jde, jsou písničky. A těch na cestách po východní Evropě a Rusku, kde Face Control vzniklo, nasbírali dostatek kvalitních na to, aby nemuseli přicházet s nějakým zvukovým okrášlením. Když už to tak jednou dobře zafungovalo, proč taky. Z Face Control srší bezstarostnost, lehkost, neřešení problémů, které spoustu kapel donutí stát se na nahrávkách kostrbatými a upocenými. Více si můžete poslechnout v první recenzi Tomáše Turka.

00880696.jpeg

"Dan svůj rukopis nemění, síla jeho rukopisu je stabilní, jen s manželkou vše obalil funkčnějším doprovodem, ale o tom už jsem vlastně vyprávěl.... Je pravdou, že hitovku s příliš jednoduše osmdesátkově tancovačkovými klávesami v I'm Confused si mohli odpustit, ale jinak nemám prakticky námitek", říká druhý recenzent Pavel Zelinka.

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.