Deska týdne: Kolowrat

6. květen 2009

Košická kapela Kolowrat přináší v době, kdy i ta poslední popová písnička tlachá o bytí a všehomíru, neobyčejně imaginativní a střízlivě pozorovatelské texty z pera zpěváka Rastislava Rusnáka. Druhé album je pokračováním v podstatě civilní výpovědi v lehce zašpinavělém rockovém duchu. Je to právě ona "inteligentní lidovost", která je největším kladem šestice.

Skupina Kolowrat vznikla v roce 1999. Muzikanti se poctivě zavřeli do své košické zkušebny, aby z ní na první koncert vylezli až o dva roky později. Debut Vrany sa vracajú vydalo Slnko Records v roce 2006, letos se Kolowrat vracejí na scénu s následníkem Slnko je vo veži. Kapela v klasické rockové sestavě doplněné akordeonem a houslemi se drží jednodušších písničkových struktur a nekomplikovaných harmonií, ale hudba je v jejich případě spíš nosičem textů. V těch spočívá největší kouzlo a síla Kolowratu.
Další podrobnosti najdete v profilu Roberta Candry.

"Z kapely se na rozdíl od první desky vytratily nadobro housle, došlo k výměně na pozici bubeníka a kytarová vozba zhoustla o novice Róberta Rimského. Navíc se kapela nespolehla pouze na svůj um, ale desku odjela natočit do pražského studia JÁMOR, kde se producentské taktovky chopil Ondřej Ježek. A byla to víc než dobrá volba. Tomu se podařilo promíchat typické kolowratí chutě (rock plus akordeon) s drobným přihrávkami, které jistí skupině záda a vybarvují celkový obraz šestice dalšími průsvitnými barvami. Ty sice jednotlivě působí nezajímavě, ale dohromady skládají vkusný, variabilní a ve výsledku silný a překvapivě průrazný materiál," popisuje první recenzent Pavel Zelinka aranže nové desky Kolowratu a dodává: "Slnko je vo veži je deskou, která na posluchače nehází výrazná prasátka svých svítivých barev. Je jako zaprášený diamant, pro který je potřeba si dojít (a vědět kam), pootočit ho do správného úhlu a pak teprve vydá svědectví o své výjimečnosti."

00912586.jpeg

Novinka slovenské skupiny Kolowrat by podle Pavla Zelinky zatím aspirovala na pomyslný titul desky roku bývalé československé federace. Jestli s tímto hodnocením souhlasí hudební publicista Petr Vizina, to se dozvíte v druhé recenzi tohoto silného alba.

Poslechněte si, jak dopadne invaze šramlu do kytarové hudby a přijďte 23. května do pražského klubu 007, kde bude Kolowrat hrát z nové desky Slnko je vo veži.
Nezapomeňte si tak0 poslechnout telefonický rozhovor se skupinou z pořadu Vizionáři.

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio