Deska týdne: Sleepy Sun

13. květen 2009

Sleepy Sun rozlili svojí temnou psychedelii do debutového alba Embrace, které vyšlo u ATP Recordings. Kapela do sebe nasákla květinovou atmosféru, hutnou psychedelii i současné lo-fi indie manýry a vykroužili podmanivou a v mlžných oparech suverénní a barevnou Desku týdne.

Sleepy Sun začínali dohromady před pouhými dvěma roky v šesti a po odchodu kytaristy se počet ustálil na pěti. V lednu loňského roku se zavřeli do studia ve Vancouveru a na hromadu naházeli inspirace od Black Sabbath, Creedence Clearwater Revival, Can, ale i řady kapel ze stáje Creation Records. Jamovali jak o život, až se skupinově, pouze skrze muziku, dostali do prostor, které se neotevírají jen tak někomu. Ve dveřích se potkali se Sydem Barrettem v nejlepší formě debutového alba Pink Floyd, s akustikou stydlivě minuli posedávajícího Edwarda Ka-spela z Legendary Pink Dots a o kousek dál vyrušili Roberta Frippa, který právě smolil svůj úvodní dopis pro dvůr krále Karmína. Po tomto iniciačním kolečku vykroužili podmanivou a v mlžných oparech suverénní a barevnou desku Embrace. Ani se nechce věřit, že hochům bylo vloni, v době nahrávání, teprve 21 let. Hudební dráha Sleepy Sun, to je téma profilu Pavla Zelinky.

POSLECHNĚTE SI: Rozhovor se Sleepy Sun z Odpolední session

Sleepy Sun se zdají být šikovní v popových šablonách, ale vždycky je tak trochu zdeformují. Minimálně zvukem nástrojů a hlasem Bretta Constantina nebo hostující Rachel Williams. Jejich hudba po svobodě nevolá, ta už svobodná je. Načechraná, ale zároveň těžká. Plná protikladů, stejně jako jejich raná dospělost, která je tolik přitažlivá hudební odvahou a čerstvostí, která z desky Embrace srší. "Vždycky jsem obdivoval kapely, které umí hrát pomalé, dlouhé písně a přitom nenudí a naopak strhnou k dalším a dalším poslechům, protože se zkrátka chcete dopátrat co je na nich tak opojného. Jako u každé parádní nahrávky tohle nejde uchopit ani opsat, aniž bych neexhiboval s dalšími ztřeštěnými příměry. Jen přemýšlím, jestli to jsou bzučivé erupce v písni White Dove, gradované rozjímání v Lord nebo rafinovaná hitovost singlu New Age. Ospalé slunce je v jejich případě hypnotické," říká o výživné postpsychadelické směsici alba Embrace hudební dramaturg Tomáš Turek.

00916707.jpeg

Někteří tvrdí, že u desky Embrace se můžete probouzet i usínat. Ve vzteku uvolňuje a v radosti otevírá prostor ke sdílení. Naživo vás hudba Sleepy Sun každopádně nakopne intenzivní energií. Jakou, to záleží na okolnostech. Nejde o jednoznačnost, Sleepy Sun nestojí o čistotu a vyhraněnost. Vstřebávají nejrůznější vlivy od metalu a rock'n'rolu k indie a electronice. Kvůli tomu ostatně přesídlili ze Santa Cruz do San Francisca, které teď označují za své domovské město. "Zdánlivě pejorativní pokřik jejich fanoušků, "Lets Get Weird" je ve skutečnosti pozitivní výzvou," popisuje debut Sleepy Sun druhá recenzentka Veronika Mayerová.

00918807.jpeg

Jací jsou Sleepy Sun naživo? To budete moct zjistit i v Praze, kde se kapela 20. května zastaví v klubu Chapeau Rouge na Starém městě.

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.