Deska týdne: Four Tet

17. únor 2010

Jedním z nejočekávanějších alb počátku letošního roku je bezpochyby nová deska Kierana Hebdena There Is Love in You. Elektronik, známý spíše pod svou přezdívkou Four Tet, se po pěti letech od posledního sólového počinu Everything Ecstatic vrací k jemnému organickému soundu, ale objevuje v něm nový taneční rozměr. Jeden ze zásadních počinů roku 2010? Odpoví vám Deska týdne!

Poprvé vešel ve známost v polovině 90. let coby kytarista post-rockové formace The Fridge, která se zapsala do dějin především svou deskou Happiness (2001): melodie nástrojů na této desce procházely subtilní digitální rekonstrukcí. Loňským čtyřpísňovým EP Ringer se Kieran Hebden alias Four Tet pokusil uniknout ze svazující škatulky jménem "folktronika", která jej v tomto desetiletí proslavila nejvíce. Místo úchvatného pastorálního mixu elektroniky, folku a hiphopových či freejazzových rytmů - jak jej známe z alb Pause, Rounds nebo Everything Ecstatic - nám tu autor nabídl srovnatelně organickou, a přitom zcela abstraktní vizi techno žánru. Profil laptopového čaroděje Kierana Hebdena připravil Aleš Stuchlý.

"Přestože se Four Tet vydal na cestu, která ho vzdaluje někdejším free-jazzovým, hiphopovým a folkovým inspiracím, organická a průzračná zvuková paleta zůstává: na klávesová arpeggia a minimalistický elektronický puls Hebden s lehkostí sobě vlastní navěsil zvonce, fragmentarizované samply ženských vokálů i jemné předení kytary či harfy. Hebden jako by ani neuměl upadnout do stereotypu, prostě si jen při všech stylových proměnách zachovává nezaměnitelný rukopis. Nové album Four Tet nejlépe funguje vcelku a ve sluchátkách. Především v téhle kombinaci má sílu demaskovat náš pečlivě pěstovaný cynismus a nechat na nás plně dolehnout zdánlivě banální sdělení, ke kterému navíc nepotřebuje žádná slova: There is Love In You," neskrblí chválou nad touto mimořádnou deskou první recenzent, hudební redaktor Aleš Stuchlý.

01081719.jpeg

Vyjímečnost Hebdenova nového alba potvrzuje i názor hardcoreového milovníka Banána: "Ačkoliv nedám na Hebdenovu starší tvorbu dopustit, jsem moc rád, že ani náznakem neustrnul na místě. Místo toho přišel s deskou, která totálně respektuje jeho kořeny a předešlé nahrávky, ale zároveň je úplně jinde. Four Tet je evidentně přívětivější, snaží se více hladit po duši a celkovou atmosférou vytvářet spíše harmonické pocity. A přestože je to bez diskuze pořád především taneční elektronická muzika, jsou některé momenty svou náladou téměř až postrockové. Zajímavé je, že se tyhle polohy snáší se smyčkami a beaty velmi dobře a opět se ukazuje Habdenův vyjímečný talent a cit. Prostě jen svým typickým způsobem prokombinoval dohromady několik poloh a rozhodl se že bude tentokráte trochu více hladit po duši. Ta láska zakomponovaná do názvu desky, je v samotné muzice opravdu zhmotněná, tentokráte to není jen slovo..."

00815968.jpeg
autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka