Deska týdne: anbb

13. říjen 2010

Projekt anbb stmelil dva nepřehlédnutelné monolity německé hudební avantgardy: Blixu Bargelda, mozek letos třicetiletých veličin Einstürzende Neubauten, s elektronickým de-konstruktorem Alvou Notem. Soničtí veteráni albem Mimikry naplnili letitou uměleckou náklonnost. Nahrávka nás zaujala natolik, že jsme se jí rozhodli věnovat aktuální Desku týdne.

Poprvé se Blixa Bargeld (lídr Einstürzende Neubauten a dlouholetý spolupracovník Nicka Cavea) střetl spolu s Carstenem Nicolaiem (spolumajitelem minimal elektronického labelu Raster-Noton) na speciálním vystoupení v San Francisku. Dvojice zde na pódiu demonstrovala dnešní možnosti živého vystupování, které spíše než tradiční rockovou show nabízí divákům spontánní improvizace vprostřed mobilní (multi)mediální laboratoře. Kam míří jejich společný projekt anbb, to si poslechněte v profilu od Pavla Zelinky.

„A ačkoliv Bargeldovo umělecké ego pokaždé vystoupí do popředí, jsou Mimikry rovnoprávnou nahrávkou obou umělců uvelebených na opačných pólech experimentální hudby a původem z opačných stran berlínské zdi. Mezi Notem a Bargeldem přitom přílišná mimeze nepanuje: pospolu znějí stejně přirozeně jako v domovských situacích,“ říká o tvůrčím střetu obou osobností hudební dramaturg Tomáš Turek. Poslechněte si celou recenzi!

02159165.jpeg

„Setkání Blixy Bargelda, zpěváka a textaře kapely, která používá výhradně živé hudební i nehudební nástroje, a Carstena Nicolaie, jehož hudební tvorba je důsledně elektronická, bylo pro mnohé asi nepředstavitelné. Ne snad v tom smyslu, že by k podobnému setkání nikdy předtím nedošlo, ale v nepředvidatelnosti výsledku: jak se Bargeldův přístup snese s glitchi a intelligent dance music Nicolaiova projektu Alva Noto?" Odpověď hledejte v recenzi hudebního publicisty Petra Ference.

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.