Deska týdne: Bully na debutu bojují se ztrátami v překladu

23. červen 2015

Nashvillská skupina Bully vděčí své zpěvačce Alicii Bognanno za hodně, lépe řečeno, možná za všechno. Její autobiografická kresba, charismatický hlas a zkušenosti nasbírané po amerických studiích zvedají Bully do nadprůměru, kapele však stále cosi schází.

Po odchodu z rodné Minnesoty zakotvila Alicia Bognanno v Nashvillu. O svém budoucím povolání začala mít jasno, když na střední škole navštívila zvukařský kurz. Rodiče už pak její směřování nedokázali stočit směrem ke studiu „serióznějšího“ oboru. Alicia tak následujících několik let pilovala své dovednosti po místních klubech či kouzlila ve studiu pod mentorským dozorem Stevea Albiniho. Jeho způsob přemýšlení o zvuku udělal na Bognanno obrovský dojem. „Steve je asi nejchytřejší člověk, jakého znám,“ řekla pětadvacetiletá autorka na adresu legendárního producenta.

Čtyřčlenná formace Bully, jíž je Bognanno vůdčí osobností, se stala jedním z největších objevů letošního ročníku festivalu SXSW. Nemá cenu si namlouvat, že by podobného úspěchu Bully dosáhli, kdyby trojici mužů nedoplňovala právě Bognanno, která je tvůrčí alfou i omegou celé skupiny. Na debutovém albu Feels Like se její pružný vokál natahuje od jemných nápěvů až po chraplavý štěkot. Když zpívá refrén písně Trash, máte pocit, jako by se vás někdo snažil hladit hráběmi. Kromě upřímných textů stojí Aliciino kouzlo právě na hlasových kontrastech a grungeové atmosféře. Tedy – alespoň nějakou dobu.

Na půlhodinovém debutu nenajdete takřka žádné místo, které by dokázalo překvapit i po desátém poslechu. Argument, že „punk je jinde“, také příliš neobstojí. Filadelfská kapela Hop Along v čele se zpěvačkou Frances Quinlan také operuje na poli „popster punku“, jejich letošní deska Painted Shut je sice stejný sport, ale úplně jiná liga.

03415070.jpeg

Bully jsou jednou z těch kapel, které i kdyby se snažily sebevíc, nedostanou na album ani polovinu energie, kterou jsou schopny předat naživo. Problém není v nedostatku talentu, studiových dovedností ani v nefunkční kapelní chemii. Jedna věc je mít charisma a druhá zase umět ho prodat. Kdo dokáže skloubit obojí, má napůl vyhráno. To však prozatím není případ kapely Bully.

Hodnocení: 55 %
Bully – Feels Like (StarTime International, 2015)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.