Deska týdne: Charlotte Gainsbourg

14. prosinec 2011

Rok 2009 byl pro zpívající herečku a dceru slavného Serge Gainsbourga Charlotte Gainsbourg, co se týče pracovních výsledků, velmi vydařený. Vyhrála, co se dalo, včetně ceny pro nejlepší herečku na prestižním festivalu v Cannes a navíc vydala výborné album IRM pod producentským dohledem Becka Hansena. Z dědictví plodných časů žije ještě letos, kdy vydává desku Stage Whisper. Ta je částečně kolekcí „živáků“ a předělávek Boba Dylana, druhý díl pak obsahuje nevydané studiové nahrávky chystané právě pro album IRM.

Charlotte Gainsbourg se dá možná závidět kdeco, ale že se jako hudebnice musela popasovat s odkazem svého otce Serge, jehož písně jsou nejcennějším francouzským popovým dědictvím druhé poloviny 20. století, určitě ne. Ostatně i její vstup na hudební scénu v polovině osmé dekády měl typicky gainsbourgovskou skandální příchuť – skladba Lemon Incest je eroticky podbarvený duet tehdy třináctileté Charlotte s otcem. Její albový debut vyšel ve Francii původně jako Charlotte For Ever a provokativní šlágr vůbec neobsahoval, verze s Lemon Incest byla (pod tímto názvem) vydána jen v některých zemích. Autorem téměř všech skladeb je navíc opět Serge Gainsbourg. A pak si budujte vlastní kariéru!
Nejen hudební dráhu múzami políbené Francouzky mapoval Robert Candra.

„Ačkoliv jsou obě dosavadní alba určitě nadprůměrná, nejde se ubránit dojmu, že jediné, co do nich Charlotte vnesla, je slavné jméno a určité charisma – samozřejmě zjednodušeně řečeno. Na aktuálním albu Stage Whisper to není jiné. Deska, kterou z části tvoří nevydané písně z minulého alba IRM a z části živě zahrané skladby, opět jenom podtrhuje zpěvaččin přístup. Ten je vlastně docela sympatický – Charlotte Gainsbourg evidentně dělá hudbu pro vlastní potěšení. Problém je v tom, že kdyby nebyla známá herečka, ale anonymní dáma z Francie, těžko přemluví ke spolupráci třeba zmíněného Becka. To jsou ale jenom dojmy, faktem je, že Gainsbourg kontakty má a má i vkus, takže její desky, aktuální Stage Whisper nevyjímaje, rozhodně špatná nejsou. Nejsou ale ani ani výjimečné,“ říká o novince redaktor Jiří Špičák. Poslechněte si celou recenzi!

02503522.jpeg

Odlišný, o poznání entuziastičtější názor na aktuální Desku týdne má hudební publicista Pavel Turek z týdeníku Respekt. Poslechněte si jeho recenzi!

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.