Deska týdne: Danu Deaconovi na Gliss Riffer chybí moment překvapení

24. únor 2015

Když se svět před osmi lety dozvěděl díky albu Spiderman of the Rings o Danu Deaconovi, hýčkal si baltimorský hudebník image pološíleného nerda, který dělá věci hlavně pudově. Nenechte se ale zmást jeho brýlemi slepenými izolačkou, Deacon vystudoval kompozici a své poslední desky Bromst a America natáčel s dvacetihlavým ansámblem profesionálních hudebníků. Prý ho to docela vyčerpalo, takže novinku Gliss Riffer spíchl po večerech během turné s Arcade Fire a popisuje ji v rozhovorech jako návrat k osmibitovému šílenství Spidermana prstenů. Chcete mu věřit?

Estetika digitálního punku z jeho průlomové desky (natočené ve stylu dvakrát řež a pak až třeba jednou měř) má na novince Gliss Riffer své místo, jenže u Deacona nikdy přesně nevíte – i za těmi zdánlivě nejjednoduššími věcmi se skrývá rafinovanost a sofistikované postupy. V tom byl nakonec Dan Deacon vždycky přeborník – do svých tracků pěchuje osmibitové smyčky, electro punk i noise, ale pořád to zní nenuceně a chytlavě jako pop z hitparád. Na nové desce z této škatulky třeba šmoulí refrén z Feel The Lightning nebo delikátní melodie z Meme Generator.

Dan Deacon se dostal na stránky hudebních periodik, až když začal víc používat svůj hlas, a na novince Gliss Riffer je celkem jasné, proč se tak stalo. Ne, že by byl nějaký excelentní vokalista, ale jeho zpěv nezpěv všechno to zvukové haraburdí skvěle polidšťuje a může ho klidně porůznu modulovat nebo překrucovat, jako v Mind On Fire. Poslední dva tracky desky Take It To The Max a Steely Blues jsou čistě instrumentální a nějaký lidský element jim celkem chybí. Bez něj jsou jen mozkovým výplachem ve stylu Fuck Buttons.

03322881.jpeg

Gliss Riffer rozhodně není radikálním úkrokem v diskografii Dana Deacona, jak by se podle některých vyjádření dalo čekat. Kontinuita s jeho staršími deskami je tady zcela jednoznačná. Oblíbená postavička outsider popu pořád dělá desky, které stojí za poslech. Jen ten moment překvapení, který by tak rád znovu měl při svém boku, chybí.

Hodnocení: 70 %
Dan Deacon – Gliss Riffer

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.