Deska týdne: dEUS

21. září 2011

V letošním roce slaví 20 let fungování a ve své domovině už jsou dávno bráni za součást národního rockového bohatství. Mluvíme o belgické pětici dEUS, která vydává novou, v pořadí již šestou řadovou desku Keep You Close. Na albu se jako host mihne ve dvou skladbách Greg Dulli a frontman Tom Barman charakterizoval desku jako „Can, kteří se potkali s LCD“.

O belgických art-rockerech dEUS se občas říkalo, že jejich jedinou nevýhodou je fakt, že nepocházejí z britských ostrovů. Rafinované skladby antverpských excentriků, pro něž jsou typické časté změny tempa, harmonie i instrumentace, ostatně slavily zpočátku velký úspěch právě v Anglii. Eklektický naturel jejich debutu Worst Case Scenario (1994) byl ovšem událostí přesahující do celoevropského kontextu. Přestože se dEUS následně chtěli věnovat natáčení autorského pornofilmu, na svou prvotinu navázali o dva roky později deskou In A Bar Under The Sea, na níž se tracky plné znamenitých nápadů pojí se songy poněkud torzovitými a nesourodými (album produkoval Eric Feldman podepsaný např. pod nahrávkami Cpt. Beefhearta, PJ Harvey nebo Pixies).
Hudební dráhu belgické instituce mapoval Aleš Stuchlý.

„S předchozími pěti nahrávkami jsem měl trochu problém, že i přes skvělé momenty jsem si žádnou z nich nedokázal oblíbit jako celek. Časté disharmonie a změny rytmiky hlavně v rané tvorbě až nepříjemně rozbíjely celistvost desek. I proto je pro mne album Keep You Close velmi příjemným překvapením. dEUS zde upouští od experimentů a naopak nabízí soubor devíti veskrze přímočarých a přehledných skladeb. Na rozdíl od minulé řadovky ale daleko více propracovali zvukovou stránku a z jednotlivých tracků už není cítit povrchní líbivost. Potvrzují tu svoji příslušnost k zásadním reprezentantům alternativního rocku kontinentální Evropy. A co víc, vydali zatím svou jednoznačně nejlepší desku, která má potenciál oslovit i širší publikum od indie-mládeže až po pravověrné rockery,“ říká v ukázce z první recenze editor Ondřej Píša.

02435818.jpeg

Druhý recenzent, hudební redaktor Pavel Zelinka, je ještě entuziastičtější: „Prohlásit o leckteré novince, že zní maximálně pravověrně, by znamenalo popravit jí obzvláště potupnou smrtí. O nové desce belgického rockového klenotu dEUS to říci můžeme a žádná defenestrace se konat nebude. Kvinteto totiž pracuje od začátku své kariéry s novým kořením i banálně provařeným ochucovadly, které využívá střídmě a ve správných kombinacích. Možná i z tohoto důvodu vznikala novinka Keep You Close tak dlouho. dEUS totiž hrají vlastní soutěž, báčko sami se sebou a ještě se na to hezky kouká. Navíc neurazí ani milce kytarově nezávislých progresivit, ani mainstreamové posluchače, hýčkající si na prsou poslední výlisky Bryana Adamse nebo Bruce Sprinsteena. Více takových rockových bOHŮ do současného rockového pantheonu!“

autor: Radio Wave
Spustit audio