Deska týdne: Dinosaur Jr. jsou spokojení ve své komfortní zóně

16. srpen 2016

Vztahy uvnitř Dinosaur Jr. občas připomínají dobu ledovou, která zapříčinila zánik jejich zvířecích jmenovců. I přesto ale pionýři lo-fi alternativního rocku pokračují ve třetí etapě své existence s železnou jistotou a bez náznaku katastrofy na obzoru.

Give a Glimpse of What Yer Not prodlužuje poslední období, započaté comebackovou deskou Beyond, na celých devět let. Na jejich poměry dlouhá doba, vezmeme-li v potaz, že Dinosaur Jr. jsou především kytarista a zpěvák J Mascis s basákem Lou Barlowem – dvě silná skladatelská ega kolidující nejen na umělecké frontě. Právě proto jejich první setkání netrvalo déle než pět let.

Mascis jako strohý, nevyzpytatelný a občas trochu cynicky smýšlející generál diriguje směr kapely, se kterým se introvertní a citlivý Barlow ne vždy dokázal ztotožnit. Vzájemné rozepře vedly k vyhazovu Barlowa v roce 1989 a oba se znovu setkali až v roce 2005. Z nedávno zveřejněného rozhovoru na Bandcamp Daily plyne, že se na interview s novináři spolu sejdou jen zřídka a se stejně malou pravidelností mluví i mezi sebou. Bubeník Emmeth „Murph“ Murphy prý často figuruje jako prostředník jejich konverzace. Přesto si Dinosaur Jr. od svého posledního reunionu konzistentně udržují kvalitu, díky které patří desky z pozdního období k tomu nejlepšímu, co kapela vydala.

I když je Give a Glimpse of What Yer Not z větší části Mascisovo dílo, jsou to právě Barlowovy songy, které vyvádí jejich hudbu z komfortní zóny. Syrová balada Love is… je koncentrátem melancholie a shrnutím všeho, čím Lou Barlow jako osobnost vlastně je, závěrečná Left/Right pak zní jako jeho kultovní sideprojekt Sebadoh. Barlow dokazuje, že si zaslouží více prostoru, než který mu Mascis nabízí, a zároveň ospravedlňuje své minulé touhy po větší skladatelské svobodě.

03686582.jpeg

J Mascis udržuje Dinosaur Jr. v pomyslném stavu setrvačnosti. Songy Goin Down nebo Tiny ještě oživují punkovou živelnost starých nahrávek a nedílnou součástí celé desky jsou i minutová sóla s legendárním zvukem Mascisova jazzmastera. Oproti předešlé desce I Bet On Sky je novinka výrazně popovější, místy pomalejší a často i monotónnější. Mascis klade větší důraz na silnou melodii, přináší však už jen minimum invence. Dinosaur Jr. se vzdalují ostrým hranám a plují v klidném středním proudu alternativního rocku.

Dinosaur Jr. se hudebně posunuli jen minimálně. Přesto se dostali do fáze, která ujišťuje o tom, že alespoň do doby svého dalšího rozpadu žádnou špatnou desku nevydají a láska k hudbě spojuje i ty největší protiklady.

Hodnocení: 70 %Dinosaur Jr. – Give a Glimpse of What Yer Not

autor: Jakub Šponer
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka