Deska týdne: dné tleská příběhům obyčejného dne

22. listopad 2016

Na počátku debutové desky Ondřeje Holého byla několikaletá tvůrčí krize a nespokojenost s vlastní tvorbou, která málem skončila odchodem do hudebního důchodu. Vzhledem k průběhu pětiletého procesu vzniku desky doprovázeného ztrátou sebedůvěry a víry je neuvěřitelné, jak hřejivou a inspirativní deskou These Semi Feelings, They Are Everywhere vlastně je.

V jednom z posledních rozhovorů Holý přiznává, že jej nepřeberné množství postupů a možností dnešní hudební produkce děsí. Proto se rozhodl dobrovolně omezit své vyjadřovací prostředky. I když se na albu objeví bicí, rap nebo akustická kytara, desku postavil na dvou základních kamenech – klavíru a tleskání rukou.

Skrze ně mluví o neúspěšném hledání lásky v jejím základním smyslu, bez patosu, bez nafouklých gest. Pracuje s mikropocity a myšlenkami vyvolanými jednoduchými zápletkami všedního dne. Děje se tak, ať už soundtrackuje poslech podcastu Billa Burra, noční schůzku, zbytečné konverzace, zážitky z neúspěšného online seznamování, nebo touhu po modelce z internetového obchodu s oblečením. Události a momenty uchopil tak křehkým a civilním způsobem, že se z každé z těchto situací stává pomyslný film a vy jste hercem v hlavní roli.

Dné se nedrží hranic akordů a nepoužívá postupy, jejichž nástup by posluchač očekával. Naopak se ubírá směry a akcentuje tóny, které se klasickým vzorům vyhýbají. I když jsou jeho melodie neotřelé a originální, zní stále blízce a intimně. Po klaviatuře piána se pohybuje s lehkostí, plný nápadů, s jistotou a ve stavu beztíže, což je vzhledem k absenci znalosti základních stupnic a klavírní nauky obecně důkazem jeho talentu a obrovské fantazie. Stejně nápaditá je i produkce desky – Holý si kromě zmiňovaných nástrojů pohrává s netradičními samply, jako je zvuk recyklování skla, pohybování krabic nebo o něco tradičnějšího deště.

03748282.jpeg

Možná, že budu patosem zavánět já sám, ale už dlouho se na hudební scéně neobjevila tak emocemi nabitá nahrávka, které by snad až na podobnost motivů prolínajících se deskou bylo tak málo co vytknout. Neskrývám dojetí a tvrdím, že These Semi Feelings, They Are Everywhere je albem, které každý z nás občas potřebuje. Albem, díky kterému naleznete radost i v těch nejmenších maličkostech a které vám pomůže vnímat plynoucí svět kolem s úsměvem a motýlky v břiše. Nepřeháním.

Hodnocení: 90 % dné – These Semi Feelings, They Are Everywhere (Majestic Casual, 2016)

autor: Jakub Šponer
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.