Deska týdne: Duo Lazer Viking / Sabrehart na debutu trolluje hudební trendy

30. srpen 2016

Výsledkem zdánlivě neslučitelného spojení excentrického hudebníka s britským elektronickým producentem je místy nepřístupná směsice žánrů, která ale nese důležité poselství.

Lazer Viking (tehdy ještě vystupující pod pseudonymem Boy Wonder & The Teen Sensations) si mé sympatie po prvním koncertu nezískal. Když se za mikrofonem objevil kluk s maskou v tygrovaných slipech, musela jeho afektovaná imitace rock’n’rollu působit exoticky i na zbytek přísedícího publika. Na druhou stranu přiznávám, že i když je přehnaná ironie v hudbě pro mě osobně spíše otravná, Lazer Viking svou teatrální performance opírá o muziku, ze které čiší něco, co na české scéně většinou postrádám – prožitek, zábava, energie, radost a svoboda.

Čtěte také: Lazer Viking se Saberhartem startují Flesh Cadillac. Pusťte si desku v exkluzivním streamu

Na produkci novinky Flesh Cadillac spojil síly s britským (momentálně v Praze žijícím) producentem Sabrehartem a nadcházející materiál okomentoval slovy: „Steve dělá hudbu, já jsem Beyoncé.“ K tomu všemu se tisková zpráva hemží slovy typu „dada“, „makabrózní“ nebo „juxtapozice“ a mně dochází, že Lazer Viking svůj trollící arzenál doplnil o silnější střelivo.

Nevím, jestli je Flesh Cadillac dostatečně makabrózní, deklarovaný dada přístup si však udržuje s přehledem. Sedmisongový mišmaš hip hopu, punku, nasládlého popu a metalu s každým dalším songem vyvolává smíšené pocity. Na jednu stranu duo se samozřejmostí rozhazuje popové klenoty, jako by napsat song, co zůstane v hlavě dny, byla ta nejsnadnější věc na světě, po takových ale zpravidla následují písně, ze kterých budou mít větší radost spíš samotní jejich tvůrci. Prostě si konečně mohli dovolit zkombinovat nasamplované bicí, punkovou kytaru, výtahové klávesy a frázování Elvise Costella.

03694830.jpeg

V téhle poloze se ale Flesh Cadillac stává soukromou záležitostí a ztrácí dříve naznačenou přístupnost. Místy je příliš utahaný a vyvolává dojem, že výrazně upřednostňuje účel za každou cenu křížit prvky žánrů před samotným výsledkem. Za těmi pro mě neproniknutelnými pasážemi se ale zároveň skrývá jednoduchá pointa.

Flesh Cadillac si zaslouží respekt. Nesnaží se patřit k žádné vlně ani trendu a je oslavou dětinské lásky k hudebnímu řemeslu a poctou hudebním vlivům. Polovina munice Flesh Cadillaku mě sice minula, jeho poselství ale zasáhlo do černého.

Hodnocení: 65 %Lazer Viking / Sabrehart – Flesh Cadillac (BiggBoss, 2016)

autor: Jakub Šponer
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.