Deska týdne: Garážový funk Unknown Mortal Orchestra vypráví o milostném trojúhelníku

27. květen 2015

Na obalu nového alba Unknown Mortal Orchestra je fotografie sklepního studia novozélandského hudebníka Rubana Nielsona. Do temného zátiší vstupuje růžová barva, která má pro Nielsona symbolizovat jakousi kreativní sílu. Zároveň můžeme kontrast číst i jinak – do jeho nové nahrávky Multi-Love totiž na rozdíl od někdejší syrové kytarové psychedelie proplouvá uhlazený synťákový funk. Ten má tentokrát hlavní slovo v románku, ve kterém měl jeden přebývat. Z komplikovaného vztahu nakonec zbyly jen vzpomínky na japonské animé Evangelion, jak se zpívá v jedné skladbě, a především celé album Multi-Love.

Milostný trojúhelník – motiv jak vystřižený ze snímku Woodyho Allena, ale zatímco si známý newyorský intelektuál do svých filmů vypůjčoval spíš jazzové hudebníky, Nielson jako hlavní tvůrčí síla skupiny Unknown Mortal Orchestra sáhl po funku. Když vypráví o milostném trojúhelníku, ve kterém se po tokijské zastávce na tour octil, jako by si záměrně podladil hlas a jeho pocity měl popisovat spíš funkový groove. Nielson si navíc nové album, na němž pracoval zatím nejdéle, kompletně produkoval i aranžoval sám a ke psaní si přizval ještě své nejbližší – třeba otce, který na Multi-Love stojí za dechovými pasážemi.

Někdejší lo-fi zvuk nahradila pečlivější a důslednější produkce, kde už nezbyl prostor pro případné šumy nebo pro psychedelický rock tak typické zkreslení zvuku. Na Multi-Love je ale někde v koutku stále přítomná atmosféra známá z proslulých garážových kompilací Nuggets – při poslechu Unknown Mortal Orchestra se vám pak ale zdá, jako by se na ně někdy mohl dostat třeba Prince, jehož vokál Nielson tak připomíná.

03393621.jpeg

Novinkou Multi-Love ukázal, že nechce stát na místě a má chuť experimentovat. Zároveň se ale nutně něco vytratilo. Kdyby se mu jen podařilo najít rovnováhu mezi melancholickou diskotékou, „vintage“ sedmdesátkami a kytarovou psychedelií, která v jemných náznacích proniká do nahrávky až ke konci. Jeho dřívější fanoušci tak budou spíš vyhlížet nové album Tame Impala.

Přečtěte si i recenzi Karla Veselého:Unknown Mortal Orchestra na svém třetím albu vykročili do nového směru a jejich experiment s halucinogenním funkem rozhodně nezklamal. Po singlu Multi-Love jsme možná čekali víc, U.M.O. ale pořád zůstávají trochu výstřední a hlavně vybočující z řady současných neo-psychedelických kapel.“

Hodnocení: 65 %Unknown Mortal Orchestra – Multi-Love (Jagjaguwar, 2015)

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.