Deska týdne: Jamie xx dělá raveovou romantiku pro supermarkety

2. červen 2015

Na druhé desce indierockových miláčků The xx nazvané Coexist (2012) se stalo něco nečekaného. Místo baladických duetů zhrzených milenců Romy a Olivera ovládl sound kapely bubeník Jamie xx a jeho beatové experimenty vycházející z horečky post dubstepu. Rok předtím zremixoval na We’re New Here poslední album Gil-Scott Herona a vydal povedený singl Far Nearer / Beat For, se kterým si vybudoval na britské elektronické scéně slušné jméno. Spousta fanoušků The xx ale album Coexist nevydýchala a skupina sama se od té doby odmlčela, hvězda Jamieho xx ale září dál. Jeho cesta teď vrcholí sólovým debutem In Colour, který nabízí jakousi romantizovanou verzi kdysi revolučního rave soundu.

Stylu, který Jamie xx na In Colour dělá, se kdysi říkalo future garage, v jeho podání v něm už ale není vůbec nic futuristického – je to z velké části jen retro raveové éry začátku 90. let, kde je ale cokoliv nebezpečného a nepředvídatelného nekompromisně vymazáno a nahrazeno indierockovými klišé módní melancholie. Junglové beaty neevokují velkoměstskou klaustrofobii, ale hudbu pro reklamy, rovný beat nemá nic společného s euforií a útržky z pirátských stanic jsou tady jen jako laciný statusový symbol. Představte si Buriala ve verzi pro supermarkety nebo prosklené výtahy.

In Colour je vlastně romantizovaná verze rave z přelomu osmé a deváté dekády, navíc plná hluboké nostalgie po éře, kterou Jamie při vší snaze ani nemohl zažít. (Narodil se ve stejném roce, kdy se otcové rave poprvé potkali na Ibize.) Je to v podstatě další deska The xx, na které se vokální zombies Oliver a Romy neobtěžovali objevit ve víc než třech skladbách, a to je vzhledem k textům, u kterých se budete rosit trapností, víc než dost. No a pak je tady ještě singl I Know There’s Gonna Be (Good Times), v němž rappeři Young Thug a Popcaan vdechují zadumaným kompozicím Jamieho alespoň na chvíli nějaký život, nicméně track do koncepce alba vlastně nijak nezapadá a rozbije těžce budovanou náladu poslední třetiny desky.

Mytologizace začátku 90. let na taneční scéně dospěla do fáze, kdy se jakýkoliv odkaz na ni stal automatickým štemplem autenticity. S každým dalším zkopírováním se ale idea taneční hudby vzdaluje svým kořenům a stává se jen prázdným mýtem, kolem kterého se nábožně vzdychá.

03399080.jpeg

In Colour je bohužel mnohem víc důkazem toho, jak rychle a ochotně renesance taneční hudby posledních let zploštěla do pouhého klišé. Jamie xx natočil dokonalé simulakrum rave – místo revoluční hudby z ilegálních večírků se z něho stal příjemný soundtrack pro víkendové nakupování.

Hodnocení: 65 %
Jamie xx – In Colour (Young Turks, 2015)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.