Deska týdne: Kousavý lovesong Father John Mistyho

18. únor 2015

Americká evangelikální subkultura sama o sobě produkuje jen velmi málo umělců, kteří by měli světu venku co říct. Mnohem zajímavější je to ale s těmi, kteří v tomto specifickém církevním prostředí prožili formativní roky, aby se, poučení nebo trochu zničení, vydali jiným směrem.

Bob Dylan je exemplárním příkladem, hned za něj ale můžeme zařadit i Damiena Jurada, Joshe T. Pearsona a Davida Bazana. Také Father John Misty, občanským jménem Josh Tillman, se dá považovat za takového renegáta, koneckonců si sám občas povzdechne, že rodiče se zajímali především o jeho spásu, i když by častokrát ocenil podporu v jiných oblastech života. Po úspěšném účinkování s Fleet Foxes, psychedelickém prozření a neméně úspěšných sólových zářezech přichází album I Love You, Honeybear věnované manželce. Bůh sám jen ví, co ta dedikace vlastně znamená.

Už obal ve zkouřeně hipíckém stylu, rozverně parafrázující ikonu bohorodice s dítětem, naznačuje, že album protkané líbeznými smyčcovými laufy nebude bez sarkasmu.
Josh Tillman s jistotou šplhá hlasem z nasládlého tenoru až za hranici falzetu a zase zpátky, že by člověku snadno mohlo ujít, jak jízlivé, ironické a dvojznačné ty jeho písně (údajně o lásce) často jsou. Taková je jeho hra.

Některé věci nejenže neunese papír, ale i lovesong by se mohl zhroutit do kýče, a proto, soudí zřejmě Tillman, bude lepší udělat místo pro narážku, úšklebek, přednatočený smích, eventuálně erotickou pikanterii s nádechem trapnosti. Pokud rovnou nevystavět klenutou melodii přímo v řádcích, které znějí jako deníkový zápis události, za kterou se všichni zúčastnění i po letech tak trochu stydí.

03317537.jpeg

Otevřenější polohu pro uvolnění společenské frustrace, tísně duchovní prázdnoty a nakonec i té lásky si Father John Misty dovolí s výjimkou otvíráku alba v podstatě až ve dvou posledních skladbách Holy Shit, respektive I Went To The Store One Day. Jsou tak pohromadě všechna nestárnoucí témata protestsongu, i když v obalu, který záměrně klame svou přístupnou atmosférou.
Možná právě díky evangelikálním odpadlíkům dává koncept písničkáře i v dnešní době jakžtakž smysl.

Přečtěte si i recenzi Jana Macháčka: „Narcismus řady umělců pramení z mediální hry nebo přesvědčení o výjimečnosti vlastní existence. Tillman však spíše sympaticky krčí rameny. Jeho sebestřednost vychází z něčeho docela jiného – radosti, co všechno lze vyjádřit nalezením vhodné narace, kterou něco tak křehkého jako mezilidské vztahy pro svůj popis jednoznačně vyžaduje.

Hodnocení: 85 %
Father John Misty – I Love You, Honeybear (Sub Pop, 2015)

autor: Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka