Deska týdne: Květy

21. listopad 2012

Brněnská kapela Květy patří v Radiu Wave k nejoblíbenějším českým kapelám vůbec, jejich nová deska Bílé včely je tedy pro nás něco jako událost. Takže jasná Deska týdne!

Členové Květů nemají moc rádi, když se o nich říká, že jsou dalšími vlajkonoši někdejší výrazné brněnské alternativní scény. Kapely jako Dunaj nebo Z kopce respektují, ale jak říká ústřední postava Květů, tedy zpěvák, kytarista, skladatel a textař Martin E. Kyšperský, je to jen jeden z mnoha vlivů, který se v jejich osobité hudbě odráží. Těmi dalšími jsou podle jeho slov třeba i hip-hop, blues, noise, elektronika, šanson... A rozhlasové hry. Není tedy divu, že prvními počiny původní sestavy byla psychedelická pohádková pásma O Červené Karkulce (2000) a Palouček (2001), která kapela vydala vlastním nákladem.
Hudební dráhu Květů mapoval Robert Candra.

Martin E. Kyšperský doslova říká, že ‚pravda je víc než ozdoby a dekorace jazyka.‘ Na Květy to sedí – ačkoliv jsou jejich texty velmi precizně vystavěné a přetékají kreativními metaforami, ve výsledku mluví o tom, co je všem lidem důvěrně známé a co má lidstvo jako celek společné. Bílé včely jsou albem o samotě, přátelství a lásce – tyhle pojmy navíc Kyšperský vrací do prostředí, ve kterém pozbývají veškerých nánosů klišé nebo obecných pravd. Bílé včely jsou zhudebněným paradoxem – ta nejosobnější deska totiž nakonec vždy rezonuje kolektivním vědomím všech lidí, kteří bojují s okolním světem,“ tvrdí o novince Květů redaktor Jiří Špičák. Poslechněte si celou recenzi!

02771245.png

Pavel Zelinka přitakává: „U Květů je vzácné, že místo toho, aby nahozenou tematickou rukavici ušpinily pouze na radikálních okrajích, své vize tradičně přetvářejí do úplně nových, vlastních krajin. A na tyto vícevrstevnaté letmé příběhy adekvátně reaguje i muzika. Postmoderní přístup uplatněný na Bílých včelách nebyl záměrem, ale pouze nezvyklým vedlejším produktem osobitého indie písničkářství. Vyzdvihovat jednotlivosti novinky mi přijde nefér. Soubor velmi dobře ví, kam míří (vzácný to úkaz na domácí scéně), dělá to originálním způsobem a této mise se účastní samé kreativní osobnosti, které nejenže se pouze nevezou na vlně vyburcované kolegy, ale samy nenápadně přikládají pod kotel.“ Poslechněte si celou recenzi!

Květy – Bílé včely (Indies Scope Records, 2012)

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.